FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuba zabranila pušenje u javnim prostorima

HAVANA, 7. veljače 2005. (Hina) - Kuba je u ponedjeljak zabranilapušenje u javnim prostorima, što znači Kubanci više neće moćiupražnjavti tu naviku u klimatiziranim prostorijama, uredima, školamai sportskim dvoranama.
HAVANA, 7. veljače 2005. (Hina) - Kuba je u ponedjeljak zabranila pušenje u javnim prostorima, što znači Kubanci više neće moći upražnjavti tu naviku u klimatiziranim prostorijama, uredima, školama i sportskim dvoranama.

Kampanju za zabranu pušenja pokrenula je vlada Fidela Castra koji je do prije dva desetljeća i sam bio strastveni pušač cigara ali ih se radi zdravlja odrekao.

Kubanske vlasti našle su se pred teškom zadaćom suzbijanja pušenja s obzirom da više od polovice odraslih Kubanaca puši i uobičajeno ih je vidjeti s cigaretom po bolnicama, dizalima pa čak i punim autobusima.

U okviru mjera za suzbijanje pušenja vlasti su također zabranile automate za prodaju cigareta, a restorani i barovi u državnom vlasništvu dužni su osigurati poseban prostor za pušače premda ih je tek manji broj proveo tu mjeru. Prije mjesec dana donesena je uredba kojom se zabranila prodaja cigareta maloljetnicima i postavljanje kioska sa cigaretama do 100 metara

od škola.

Kuba se tako od ponedjeljka pridružila listi zemalja koje su tijekom 2004. godine donijele razne zakone o zabrani pušenja na javnim mjestima.

Irska je u ožujku zabranila pušenja na svim radnim mjestima, uključujući i pubove, barove i restorane.

Indija je u svibnju zabranila pušenje na javnim mjestima, reklamiranje duhanskih proizvoda i njihovu prodaju maloljetnicima nakon što su statistički podaci pokazali da 2200 Indijaca dnevno umire od posljedica pušenja.

U lipnju je Norveška proširila zabranu pušenja na radnim mjestima i na barove i restorane, a slične je mjere u listopadu najavio i Hong Kong.

Škotska je u studenom najavila planove zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima koja će biti provedena početkom 2006. godine. Britanska vlada najavila je da će od 2006. godine zabraniti pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i radnim mjestima, kao i barovima i restoranima u kojima se služi hrana.

Gornji dom ruskog parlamenta u studenom je donio zakon kojim se zabranjuje pušenje u sredstvima javnog prijevoza, na radnim mjestima i sprječava prodaja duhanskih proizvoda u sportskim i kulturnim centrima ili u blizini škola.

U prosincu je Novi Zeland zabranu pušenja u uredima, trgovinama i javnim zgradama, koja je na snazi od 1990. godine, proširio i na pubove, klubove, restorane i školska igrališta. Butan je u prosincu postao prva zemlja svijeta koja je potpuno zabranila pušenje u javnosti i prodaju duhanskih proizvoda.

U siječnju ove godine i Italija je zabranila pušenje u zatvorenim javnim prostorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙