FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija zabranjuje pušenje

RIM, 9. siječnja 2005. (Hina(AR) - Nedjelja je zadnji dan dopuštenogpušenja u kafićima, restoranima i disko klubovima u Italiji i već odpola noći na ponedjeljak prekršitelji će biti kažnjavani.
RIM, 9. siječnja 2005. (Hina(AR) - Nedjelja je zadnji dan dopuštenog pušenja u kafićima, restoranima i disko klubovima u Italiji i već od pola noći na ponedjeljak prekršitelji će biti kažnjavani.

Italija je postala jednom od najstrožih zemlja u Europi po zabrani pušenja, jer se od ponedjeljka 10. siječnja više se neće smjeti pušiti ni u kafićima, restoranima i disko klubovima. Pušenje je i dosad bilo zabranjeno u kinima, kazalištima, bolnicama, uredima, tvornicama, vlakovima, zračnim lukama, odnosno svim zatvorenim prostorima.

Nedjelja je protekla u posljednjim polemikama između pušača i protivnika pušenja, a ministar zdravstva Girolamo Sirchia, na čije se inzistiranje Italija pretvorila u zemlju zabranjenog pušenja, kazao je kako su Talijani uz njega. Prema podacima raznih ispitivanja mišljenja Talijani su za uvođenje zabrane pušenja u zatvorenim mjestima, ali su protiv strogih kazni.

Pušenje u kafiću ili restoranu se kažnjava sa od 27 do 275 eura, a kazna se udvostručuje ako je u blizini trudnica ili dijete.

Vlasnici kafića i restorana mogu biti kažnjeni sa od 220 do 2.200 eura. Za 14 milijuna talijanskih pušača, što je 26 posto odraslog stanovništva, nastupili su crni dani. Od ponedjeljka ni donositelji zakona, parlamentarci, više neće smjeti nigdje u zgradi Parlamenta pušiti.

Zakon predviđa da restorani mogu imati posebne prostorije za pušače, koje trebaju biti odvojene od ostalog dijela restoranske dvorane i imati posebne uređaje za pročišćavanje zraka, ali takve izmijene u restoranima koštaju oko 30 tisuća eura, pa je samo 6 posto od 70 tisuća restorana načinilo posebne prostorije za pušenje. U 150 tisuća kafića koliko ih ima u Italiji takve se preinake i ne mogu provesti.

Vlasnici kafića i restorana kažu da ne žele biti policajci, odnosno prijavljivati pušače, pa će se u tome smislu žaliti sudu da budu pošteđeni od prijavljivanja vlastitih klijenata. Ministar Sirchia odgovara kako imaju samo moralnu obvezu spriječiti pušača da u njihovu kafiću ili restoranu zapali cigaretu.

Od pola noći između nedjelja i ponedjeljka u svim kafićima, restoranima, disko klubovima, pubovima, treba biti istaknuto upozorenje: zabranjeno pušenje!

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙