FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obveznice Belišća uvrštene na Zagrebačku burzu

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Obveznice Belišća uvrštene naZagrebačku burzu
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Obveznice Belišća uvrštene na Zagrebačku burzu

HINA - Financijski servis

U Službeno tržište (prva kotacija) Zagrebačke burze danas je uvršteno 8 milijuna eura vrijedno četverogodišnje izdanje obveznica papirne industrije Belišće d.d., kojima će se od danas trgovati pod burzovnom oznakom BLSC-O-091A, izvijestili su sa Zagrebačke burze.

Ovo je sedma korporativna obveznica trenutno uvrštena na Zagrebačku burzu. Ukupan broj uvrštenih obveznica na Zagrebačkoj burzi tako se povećao na 18 izdanja, a tržišna kapitalizacija dugovnog segmenta tržišta (bez Belišća) veća je od 23,4 milijarde kuna.

Cijena izdanja ovih obveznica Belišća iznosi 99,837 posto, a kamata od 5,5 posto godišnje isplaćuje se polugodišnje. Agent ovog izdanja i pokrovitelj njegovog uvrštenja na Zagrebačku burzu bila je Privredna banka Zagreb (PBZ).

Ovo, drugo izdanje obveznica Belišća značajno po tome što je riječ o prvom izdanje anuitetskih korporacijskih obveznica na hrvatskom tržištu kapitala. Naime, do datuma dospijeća obveznica ukupno će biti osam isplata kamate, a prilikom zadnjih pet isplata kamate isplatit će se i jedna petina glavnice.

Obveznice na naplatu dospijevaju 14. siječnja 2009. godine, a neto prihod od izdavanja obveznica bit će upotrijebljen za refinanciranje postojećih kratkoročnih obveza Belišća.

Struktura investitora kretala se od obveznih i dobrovoljnih mirovinskih te investicijskih fondova (49,3 posto), preko banaka (46,8 posto) do osiguravatelja (3,9 posto), a uslijed velikog interesa investitora prvobitno planirana kamatna stopa sa 5,75 posto snižena na 5,50 posto.

Belišće je prva hrvatska kompanija koja je po drugi put izdala korporacijske obveznice. Naime, u Usporedno tržište Zagrebačke burze bilo je uvršteno 17 milijuna eura vrijedno izdanje obveznica Belišća, izdano 2002. godine, kao prva hrvatska korporativna obveznica, koje je danas dospjelo na naplatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙