FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniže vrijednosti indeksa od početka godine

LONDON/NEW YORK, 16. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi porastenergetskih troškova koji će zasigurno smanjiti korporativne zaradepritisnuo je protekloga tjedna tržišta dionica, spustivši vrijednostiburzovnih indeksa na najniže razine od početka godine.
LONDON/NEW YORK, 16. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi porast energetskih troškova koji će zasigurno smanjiti korporativne zarade pritisnuo je protekloga tjedna tržišta dionica, spustivši vrijednosti burzovnih indeksa na najniže razine od početka godine.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u jednom trenutku na 10.505 bodova, a tehnološki Nasdaq na 2.070 bodova, što su njihove najniže razine od početka godine, pri čemu je vrijednost Dow Jonesa bila najniža u proteklih mjesec dana, a Nasdaqa mjesec i pol. No, kraj tjedna dočekali su s nešto manjim gubicima. Tako je Dow Jones tjedan završio 0,4 posto slabiji, na 10.558 bodova, a Nasdaq 0,03 posto niži, na 2.087 bodova.

Tržište dionica prilično je loše započelo godinu. Trgovci i tržišni stratezi navode dva razloga slabašnog ovogodišnjeg poslovanja burzi: uravnoteženje ulagačkih portfelja i programsko trgovanje, odnosno automatsko kupovanje i prodavanje blokova dionica prema unaprijed određenim parametrima kao što su cijena ili vrijeme trgovanja. U ponedjeljak poslijepodne upravo je takav val računalne prodaje izbrisao veći dio dobitaka ostvarenih tijekom ranije trgovine.

Cijene nafte rastu četvrti dan uzastopno, premašivši u četvrtak 48 dolara po barelu uslijed prognoza o zahlađenju na sjeveroistoku SAD-a. Poskupljenje nafte obično pritišće cijene dionica, posebice industrijskih kompanija. "Mislim da se fokus tržišta ponovno preusmjerava na makroekonomska pitanja. Ponovno su ojačale cijene energenata, i vjerojatno idu prema 55 dolara po barelu", kazala je analitičarka Bessemer Trusta, Christine Callies.

Fokus ulagača sve se više premješta na korporativne zarade u zadnjem lanjskome tromjesečju. Većina dobrih vijesti pristigla je iz tehnološkog sektora. Dionice svjetskog lidera u proizvodnji čipova Intela ojačale su za 2,8 posto, pošto je svojom zaradom premašio procjene tržišta. I Apple Computer izvijestio je o dobiti iznad očekivanja što je cijene njegovih dionica ojačalo čak 10,8 posto.

No, među najvećim gubitnicama bila je dionica AMD-a, potonuvši čak 26 posto, budući da je kompanija upozorila ulagače da će joj prodaja u zadnjem lanjskom tromjesečju biti ispod očekivanja analitičara. Ponajviše zbog viših energetskih troškova najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa izvijestila je o zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju ispod očekivanja Wall Streeta što je cijene njezinih dionica spustilo za dva posto. Među većim gubitnicama bila je i dionica Hewlett-Packarda, pojeftinivši 3,6 posto nakon što im je snižen investicijski rejting.

Dionica najvećeg svjetskog proizvođača vozila General Motorsa pojeftinila je 2,8 posto budući je najavio ove godine nižu zaradu zbog porasta troškova zdravstvenog osiguranja djelatnika za milijardu dolara. Taj proizvođač snizio je i svoje dugoročne procjene profita. Spustila se oštro i dionica najveće američke telekom kompanije Verizona, za tri posto, budući su joj analitičari snizili procjene zarade.

Veći od očekivanja porast prometa u maloprodaji u SAD-u tijekom prosinca dao je poticaja kupovini dionica maloprodajnih kompanija. Američka vlada objavila je da je promet uvećan 1,2 posto. Blago su se oporavile i dionice industrijskih kompanija, nakon što je američka središnja banka u petak objavila veći od očekivanja porast industrijske proizvodnje od 0,8 posto u prosincu.

Skok cijena nafte na najviše razine u proteklih šest tjedana na europskim burzama u spomenutom je razdoblju također spustio cijene dionica. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,7 posto, na 4.820 bodova, a frankfurtski DAX za gotovo dva posto, na 4.232 boda.

"Tržište je pomalo ravnodušno budući su ulagači puno kupovali u prosincu, investirajući za 2005. Jasno je svima i da je došao kraj jeftinom novcu te da će američka središnja banka podizati kamatne stope. Ulagači koji su investirali pozajmljeni novac sada se povlače", kazao je Mark Tinker iz brokerske kuće Execution.

Sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata korporacija na europskim burzama započet će tek krajem siječnja. Ulagači, željni bilo kakvih smjernica, stoga nestrpljivo očekuju prve poslovne rezultate američkih korporacija. U svakom slučaju, ovogodišnje uvođenje više standardiziranog i globalnog računovodstvenog sustava europskim će ulagačima jako otežati praćenje poslovnih izvješća. "U ovome će tromjesečju zbog promjena u računovodstvenim pravilima, biti neuobičajeno teško usporediti američka poslovna izvješća s europskima", ustvrdio je Clive McDonnell, strateg pri Standard&Poor'su.

Tehnološke dionice u prosjeku su izgubile 1,1 posto na cijeni nakon što je najveći europski proizvođač poluvodiča STMicroelectronics objavio profitnu marginu za četvrto tromjesečje lani ispod planirane uslijed slabog tečaja dolara. To je cijene njegovih dionica srušilo za 3,3, posto. I njegov rival, njemački Infineon pretrpio je gubitak na cijeni dionica, i to za 2,5 posto, po odluci da odustane od planirane prodaje dijela proizvodnje s optičkim kablovima, vrijedne 206 milijuna dolara te upozorenja o nižoj tromjesečnoj dobiti.

Znatnije je oslabila i dionica banke Standard Chartered, 3,4 posto, pošto je prodala za milijardu funti vrijedne dionice kako bi mogla financirati kupovinu Korea First Bank. S druge, najveća blue-chip dobitnica bila je dionica Barclays banke, za gotovo dva posto, na temelju izvješća da pregovara s američkim konkurentom Wells Fargo o spajanju, čime bi nastao financijski div težak 180 milijardi dolara. Vodeća svjetska novinska agencija Reuters objavila je kako očekuje da nakon tri godine pada prihoda, njihov pad u prvom tromjesečju uspori, što je ojačalo njezine dionice za 3,2 posto i potaknulo ulaganja u dionice medijskih kuća. Dionice proizvođača čelika Arcelora i Corusa poskupjele su nakon što je njihov rival iz Južne Koreje izvijestio o udvostručenoj tromjesečnoj zaradi zahvaljujući snažnom rastu cijena čelika.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u istom je razdoblju ojačao blagih 0,04 posto na 11.438 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙