FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnji odbor LS-a proporučio koaliranje s HSLS-om

ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Središnji odbor LS-a preporučit ćedanas svojim ograncima da na predstojećim lokalnim izborima koalirajus HSLS-om gdje god je to moguće, a lokalne izbore u strancidoživljavaju kao test za daljnje približavanje i moguće ujedinjenjedviju stranaka.
ZAGREB, 5. veljače 2005. (Hina) - Središnji odbor LS-a preporučit će danas svojim ograncima da na predstojećim lokalnim izborima koaliraju s HSLS-om gdje god je to moguće, a lokalne izbore u stranci doživljavaju kao test za daljnje približavanje i moguće ujedinjenje dviju stranaka.

Najavio je to predsjednik stranke Zlatko Benašić na konferenciji za novinare u stanci današnje sjednice Središnjeg odbora LS-a.

Iako LS veže sporazum o suradnji s HNS-om i Librom iz srpnja prošle godine u LS-u smatraju da sutrašnje ujedinjenje i izjave pojedinih čelnika tih stranaka taj ugovor dovode u pitanje.

Benašić je podsjetio da suradnja LS-a s HSLS-om na lokalnoj razini traje još od 2000., a suradnja na nacionalnoj razini i u Saboru će, kaže, ovisiti o suradnji HSLS-a s HDZ-om.

Situaciju u splitskom ogranku nakon prelaska 23 člana Libre u LS čelnici LS-a smatraju zabrinjavajućom no očekuju da će se strasti stišati nakon smjene u vodstvu splitskog ogranka, koju učekuju sredinom idućeg tjedna.

U vodstvu LS-a smatraju da "nitko pametan ne može biti nezadovoljan situacijom u kojoj LS u Splitu ima svog gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća".

Benašić se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u zemlji.

Ocijenio je da bi Vlada trebala odstupiti ako je istina da nije učinila sve kako bi uhitila generala Antu Gotovinu, što joj se spočitava iz EU i Haaškog suda.

"Ako je to istina, Vlada ugrožava ulazak Hrvatske u EU i igra se sudbinom samog generala te bi trebala odstupiti", rekao je Benašić.

Ovotjednu saborsku raspravu o osnivanju istražnih povjerenstava Benašić smatra "infantilnim i neodgovornim natezanjem".

"Kršenje zakona treba rješavati u sudnici, a ne u sabornici, a oni koji su i sami bili u sukobu interesa, ne mogu tražiti odgovornost drugih", rekao je.

Benašić je osudio i stav Hrvatske biskupske konferencije o umjetnoj oplodni kao "agresivno nametanje dogmatskih i rigidno konzervativnih stavova".

Neprihvatljivo mu je, kaže, da država indolentno prihvaća svakodnevno miješanje Crkve u pitanja o kojima sud trebaju donijeti same obitelji, državne institucije i struka.

Benašić je najavio i da će Središnji odbor LS-a danas donijeti odluku o ustanovljenju nagrade "Vlado Gotovac" za postignuća u promicanju demokracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙