FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vijeće za nacionalnu sigurnost sutra će razmotriti što sve treba napraviti da bi se pozitivno riješio slučaj Gotovina, zadnji otvoreni slučaj u suradnji Hrvatske i Haaškog suda, najavio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade. Premijer, koji se danas sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i dogovorio sjednicu Vijeća, rekao je kako Hrvatska razumije nezadovoljstvo nekih, prije svega Haaga, što Gotovina, kojeg tereti haaška optužnica, nije u Haagu. Ponovno je pozvao sve institucije da odrade svoj dio posla oko početka pregovora, uključujući i posljednji otvoreni slučaj Gotovina. Ako ne možemo riješiti taj slučaj, iznijet ćemo sve argumente Haagu, rekao je Sanader.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas završno Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama u pretvorbi i privatizaciji, u kojem je zaključeno da pretvorbom i privatizacijom u 1990-ima nisu ostvareni zakonom predviđeni ciljevi. Završnim Izvješćem obuhvaćeno je ukupno 1556 revidiranih trgovačkih društava od kojih je tek 241 društvo, odnosno 15,4 posto, ostvarilo ciljeve navedene u razvojnim programima, a 319 privatiziranih tvrtki ciljeve je ostvarilo samo djelomično. Temeljni kapital tih 1556 društava u trenutku revizije iznosio je oko 480 milijuna eura manje nego prije njihove privatizacije.

ZAGREB - Saborsko istražno povjerenstvo za riječko brodogradilište Viktor Lenac idući bi tjedan trebalo nastaviti ispitivati svjedoke, i to troje novih koji bi, doznaje se večeras u Povjerenstvu, trebali imati saznanja gdje se nalazi knjiga dionica Lenca. Naime, članovi povjerenstva prije dva su dana, tijekom ispitivanja bivšeg direktora Lenca Damira Vrhovnika, upozorili da unatoč brojnim zahtjevima nisu mogli doći do knjige dionica, koja bi, kažu, mogla rasvijetliti okolnosti privatizacije Lenca. U utorak bi trebali svjedočiti Darko Topal, direktor tvrtke Codex Sortium koja je za Lenac vodila knjigu dionica, Svjetlana Gović, koja je, navodno, preuzela tu knjigu, te šef zemljišno-knjižnog odjela u Rijeci.

ZAGREB - Saborski Klub HDZ-a usprotivio se danas oporbenom zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi jesu li agenti POA-e, ispitujući novinarku Helenu Puljiz, prekršili zakone i ugrozili njezina ljudska prava. HDZ-ovac Ivan Jarnjak je protivljenje svoga kluba tom zahtjevu, koji je potpisima poduprlo 40 oporbenih zastupnika, obrazložio tvrdnjom da istražno povjerenstvo ne bi utvrdilo ništa novo od onoga što je u 'slučaju Puljiz' već utvrdilo Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi, Odbor za nacionalnu sigurnost, te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

ZAGREB - Predsjednik Kluba HNS/PGS-a Dragutin Lesar večeras je u Hrvatskom saboru izvijestio novinare da je prikupio potrebna tri potpisa da Saboru ponovno predloži osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo okolnosti po kojima su imovinu stekli premijer Ivo Sanader i ministar u ostavci Miomir Žužul. O tome da je prikupio potrebnih 16 potpisa za osnivanje povjerenstva Lesar je, kaže, izvijestio predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, od kojega očekuje da već sutra njegov zahtjev bude uvršten u dnevni red 12. saborske sjednice. Lesar tvrdi da su potpise 'dala' tri zastupnika HSS-a koje nije želio imenovati.

ZAGREB - Oko četvrtine hrvatskog stanovništva bilo je izloženo izravnom ratnom stresu, upozorava se u novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kojeg je danas prihvatila Vlada. Resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadužila je da u roku tri mjeseca izradi sve akte nužne za njegovu provedbu. Hrvatska, po podatcima iz Programa, ima 34.610 ratnih vojnih invalida, a najčešća im je dijagnoza PTSP. Istraživanje provedeno između 1995. i 1998., na uzorku od oko 3.200 branitelja, pokazalo je zastupljenost PTSP-a od 18 do 40 posto, a kao najveći čimbenik rizika izdvaja se odnos šire zajednice prema braniteljima.

ZAGREB - Najviše novca u kampanji za predsjednika države potrošio je izborni pobjednik Stjepan Mesić, čija je promidžba prema danas objavljenim podacima Državnog izbornog povjerenstva stajala nešto manje od 6,5 milijuna kuna. Mesić je DIP-u prijavio da je u kampanju utrošio ukupno 6.488.487 kuna, čime je za oko 50 tisuća kuna prešao iznos koji je prijavila njegova protukandidatkinja u drugom izbornom krugu Jadranka Kosor, a koja zauzima drugo mjesto po visini sredstava utrošenih u predsjedničku utrku. Prema podacima, kampanja je najmanje koštala kandidata Hrvatske stranke mladih iz Zaprešića, Miroslava Rajha, svega 7.500 kuna. Među tri najskuplje kampanje spada i ona Borisa Mikšića s 6 milijuna kuna.

SISAK - Prekršajni sud u Sisku danas je presudio da su Ina d.d. i Ina Rafinerija krive zbog prekomjernog onečišćenja zraka sumporovodikom te je nepravomoćnim prvostupanjskim rješenjem Ina d.d. kažnjena kaznom od 100 tisuća kuna, dok je direktoru sisačke Rafinerije Branku Pastuoviću kao odgovornoj osobi također nepravomoćno izrečena novčana kazna od 10 tisuća kuna. Prekršajni sud u Sisku istu je presudu donio prije nekoliko mjeseci, ali ju je svojim rješenjem ukinuo Visoki prekršajni sud i vratio ponovno u prvostupanjski prekršajni sudski postupak. Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Tonči Majica, donijelo je nepravomoćno rješenje "o zabrani prerade nafte u sisačkoj Rafineriji s više od jedan posto sumpora".

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je, zbog višekratnih težih povreda zakona, raspustila Gradsko vijeće Petrinje, te za svog povjerenika imenovala Josipa Milakovića. Višekratne teže povrede zakona utvrđene su upravnim nadzorom za kojega je utvrđeno da je Vijeće više od dvije godine, odnosno od kraja studenoga 2002., radilo u nepropisnom sastavu. Nadzorom je utvrđeno da je od 28. studenoga 2002. do 30. srpnja 2003. u radu i odlučivanju Gradskog vijeća sudjelovao Vlado Papeš, kojemu je 28. studenoga 2002. prestao vjećnički mandat zbog promjene prebivališta. Nakon što je utvrđeno da je 15. travnja 2003. Papešu prestao mandat, nezakonito je izvršena zamjena, utvrđeno je upravnim nadzorom.

ZAGREB - Udruženje trgovine na veliko farmaceutskom proizvodima i ortopedskim pomagalima reagiralo je danas na izjave potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga. Hebrang je izjavio da nema bojazni od nestašice lijekova jer su Ministarstvo zdravstva i HZZO, ako veledrogerije nastave prijetiti obustavom isporuke lijekova jer im se ne plaćaju na vrijeme, spremni hitno uvesti lijekove iz inozemstva. Veledrogerije nisu zaprijetile obustavom isporuke lijekova, već su višekratno upozorile javnost, Ministarstvo zdravstva i HZZO da zbog kontinuiranog produžavanja rokova plaćanja više ne mogu izvršavati svoje obveze prema proizvođačima lijekova, što dovodi do poremećaja u opskrbi zdravstvenog sustava, kaže se u priopćenju Udruženja veledrogerija.

ZAGREB - Kod 21-godišnjeg mladića policija je u središtu Zagreba pronašla pola kilograma halucinogenih gljiva, koje je prema vlastitom priznanju Internetom naručio iz Nizozemske, izvijestila je danas policija. Policija pretpostavlja da je riječ o halucinogenim gljivama Psylocibe. Pretragom njegova stana pronađeno je i pet kaktusa nalik na kaktuse "peyotl". Aktivna tvar te biljke je meskalin, a dijelovi kaktusa se žvaču i stvaraju halucinogene efekte. Pronađene gljive i kaktuse policija je poslala na vještačenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙