FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savez dijabetičara prosvjeduje zbog neuvrštavanja Lantusa na listu lijekova HZZO-a

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski savez dijabetičkih udrugaprosvjedovao je danas jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje(HZZO) na sjednici održanoj 31. siječnja nije uvrstio na listulijekova inzulin Lantus, unatoč najavama i obećanjima predstavnikaMinistarstva zdravstva i HZZO-a.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski savez dijabetičkih udruga prosvjedovao je danas jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na sjednici održanoj 31. siječnja nije uvrstio na listu lijekova inzulin Lantus, unatoč najavama i obećanjima predstavnika Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

Udruge u priopćenju ističu da su uvrštavanje Lantusa na listu lijekova na nedavnom okruglom stolu obećali državni tajnik za zdravstvo Velimir Božikov i predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a Tonči Buble.

Tada je, podsjećaju udruge, zaključeno da postoje jasne indikacije za uvođenje Lantusa u liječenje oboljelih od šećerne bolesti pa će državne institucije učiniti sve za njegovo ubrzano uvrštenje na listu lijekova.

Predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Stjepan Bačić izjavio je pak jučer novinarima da je donošenje nove liste lijekova odgođeno do daljnjega zbog duga HZZO-a prema ljekarnama.

Lantus (inzulin glargin) je novi proizvod pogodan za liječenje tipa 1 i tipa 2 šećerne bolesti. Bolesnici ga uzimaju svega jednom dnevno, omogućava postizanje dobre kontrole razine šećera u krvi i smanjuje učestalost hipoglikemija, a oboljeli se osjećaju bolje, tvrdi Savez dijabetičkih udruga.

Proces uvrštenja Lantusa na listu lijekova počeo je u svibnju 2003. godine, a od tada su usvojene dvije liste i jedna nadopuna liste, no Lantus nije ušao ni na jednu od njih, dodaje se u priopćenju.

U Hrvatskoj je registrirano 170 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a smatra se da ih je zajedno s onima koji ne znaju da imaju povišeni šećer u krvi ukupno oko 250 tisuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙