FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor je na početku današnjeg zasjedanja završio jučer započetu raspravu o HDZ-ovu prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li HSS-ovac Zlatko Tomčić i HNS-ovac Radimir Čačić, kao predsjednik Sabora i ministar graditeljstva, obnove i razvitka bili u sukobu interesa. Za osnivanje povjerenstva i u nastavku se rasprave zalažu zastupnici HDZ-a, HSP-a, HNS-a i HSS-a, a protive mu klubovi SDP-a, IDS-a koji smatraju da se osnivanje povjerenstva predlaže iz politikantskih razloga, te HSLS/DC-a, koji predlaže moratorij na osnivanje povjerenstava.

ZAGREB - Hrvatski stočarski centar (HSC) predstavio je danas prve rezultate primjene sustava kontroliranja kvalitete goveđih trupova na liniji klanja, koji pokazuju da hrvatski potrošači jedu goveđe meso standardne, odnosno prosječne kakvoće. Projekt kontrole kakvoće goveđeg mesa započeo je u rujnu, a ravnatelj HSC-a Krešimir Kuterovac predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare rezultate kontrole iz mjeseca siječnja. Ti rezultati odnose se na kontrolu kakvoće u 125 ovlaštenih klaonica, od ukupno 222 koliko ih je Hrvatskoj registrirano za klanje goveda. Procjenu kakvoće obavljaju ovlašteni klasifikatori na osnovu vizualne kontrole. Ukupno je tijekom siječnja klasificirano 7.118 govedskih trupova iz domaće proizvodnje i 2.481 trup iz uvoza. Rezultati ukazuju na to da je kvaliteta domaće i uvozne govedine zadovoljavajuća.

MALINSKA - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Njemačko društvo za tehničku suradnju priredili su seminar o provedbi programa održiva razvoja otoka, koji je jutros počeo u Malinskoj. U radu skupa sudjeluju predstavnici Ministarstva, jadranskih županija, gradonačelnici i načelnici otočnih gradova i općina, predstavnici državnih, javnih tvrtaka i drugi. Otvarajući skup, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da je zamisao seminara okupiti sve sudionike koji se skrbe za život na otocima. Istaknuo je da će na temelju zaključaka sa skupa Ministarstvo donijeti odluku o izmjenama Zakona o otocima ili izradbi novog zakona. Ustvrdio je da je sadašnji zakon znatno unaprijedio razvoj otoka, naročito u komunalnoj infrastrukturi, socijalnim i društvenim djelatnostima, ali da je došlo vrijeme za njegovu izmjenu.

DUBROVNIK - Dubrovčani danas 1033. put slave blagdan svog zaštitnika sv. Vlaha, ujedno i Dan grada, a središnje misno slavlje pred katedralom predvodio je nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa. U misnom slavlju sudjelovali su i drugi crkveni dostojanstvenici, među kojima i nadbiskup splitsko-makarski u miru Ante Jurić, biskup šibenski msgr. Ante Ivas, biskup krčki msgr. Valter Župan, biskup kotorski msgr. Ilija Janjić, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac te predstavnici županijske i gradske vlasti predvođeni gradonačelnicom Dubravkom Šuicom. U propovijedi msgr. Prenđa je, uz ostalo, rekao kako se početak novog stoljeća može nazvati i stoljećem velikih promjena, koje su već vidljive u vjerskom, etičkom i moralnom području. Nakon mise kojoj je nazočilo više tisuća vjernika uslijedila je i procesija ulicama grada.

ZAGREB - Prva komercijalna hrvatska vjetroelektrana, na predjelu Ravne iznad grada Paga, bit će sutra puštena u pogon, a riječ je o prvom sustavu za komercijalnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te vrste u Hrvatskoj, čija je vrijednost oko 6,5 milijuna eura, izviješteno je iz Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Vjetroelektranu će otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Iz tog Ministarstva napominju kako od početka razvoja i istraživanja vjetropotencijala na ovoj lokaciji od 1998. godine, prate i aktivno podupiru "Projekt gradnje vjetroelektrane na otoku Pagu.

ZAGREB, Stranim je državljanima od 1995. do kraja 2004. godine pozitivno riješeno 3.444 zahtjeva za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, doznaje se iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva vanjskih poslova (MVP). Za kupnju nekretnina u Hrvatskoj u tom radoblju najviše su bili zainteresirani Nijemci, kojima je do sredine listopada 2003. godine, za koje razdoblje postoje ažurirani podaci, pozitivno riješeno 1.869 zahtjeva. To ne znači, premda je zasigurno u najvećoj mjeri tako, da su Nijemci i kupili toliki broj nekretnina, napominju iz Odjela za konzularne poslove MVP-a. Na drugom mjestu po interesu za kupnju nekretnina u Hrvatskoj su Austrijanci, kojima je Ministarstvo vanjskih poslova pozitivno odgovorio na 683 zahtjeva. Više od 50 pozitivno riješenih zahtjeva imali su građani Mađarske, SAD-a, Danske, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Najveći broj pozitivno riješenih zahtjeva po županijama bio je u Istarskoj županiji.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bio je za 0,9 posto manji u odnosu na prethodni mjesec te jedan posto manji nego u prosincu 2003. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2003. godini broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u prosincu prošle godine bio je manji za 2,7 posto. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prošloj godini povećana za 5,7 posto u usporedbi s godinom ranije. Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u prosincu je prema studenom broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju smanjen za 0,6 posto, u prerađivačkoj industriji također za 0,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙