FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Hrvatski će sabor u četvrtak u nastavku 12. sjednice nastaviti raspravu o HDZ-ovu prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li Zlatko Tomčić i Radimir Čačić u vrijeme dok su obnašali dužnosti predsjednika Sabora, odnosno ministra graditeljstva, obnove i razvitka, bili u sukobu interesa. Osnivanje povjerenstva u srijedu su poduprli, uz HDZ, i klubovi HSP-a, HSS-a i HNS-a, a protiv osnivanja povjerenstva su klubovi SDP-a, IDS-a i DC/HSLS-a. Na dnevnom su redu i prijedlozi osnivanja još dvaju istražnih povjerenstava; jednog, koje bi trebalo utvrditi okolnosti pod kojima je poništen prvi natječaj za dodjelu koncesije za trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj, koja je u ponovljenom natječaju dodijeljena konzorciju "Tele2"i drugoga koje bi trebalo ispitati jesu li agenti POA-e prekršili zakon ispitujući novinarku Helenu Puljiz.

ZAGREB - Klubovi zastupnika HSP-a, IDS-a i HNS-a/PGS-a usprotivili su se u srijedu ratifikaciji Memoranduma o vojnoj suradnji s SAD-om koji bi američkoj vojsci omogućio korištenje hrvatskoga zračnog prostora, vojnih poligona te pomorskih luka i objekata, a podršku ratifikaciji najavili su klubovi HDZ-a i HSS-a. Klubovima, koji su protiv ratifikacije, posebno su zasmetala rješenja koja američkoj vojsci omogućavaju upotrebu vojnih i civilnih objekata u Hrvatskoj bez naknade, kao i uvoz opreme za vojne vježbe bez plaćanja carinskih pristojbi.

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra bi trebala utvrditi Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima i poslati ga Saboru na raspravu i donošenje. Novim bi se zakonom o obveznim odnosima uredilo i pitanje kamata, pa bi se zakonske zatezne kamate vezale uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke, a ograničila bi se i najviša ugovorna kamatna stopa. Odredbe o kamatama iz novog zakona, kako je bilo predviđeno u prijedlogu za prvo čitanje, primjenjivale bi se za dvije godine, a do tada bi vrijedio postojeći Zakon o kamatama.

ZAGREB - Hrvatska Vlada nema nikakve veze ni s Jurom Kapetanovićem, ni s pričom o pregovorima s generalom Gotovinom, izjavio je Vladin glasnogovornik Ratko Maček demantirajući time napis u novom tjedniku "Globus". Sve ostalo, naglasio je, jasno je rečeno u izjavi premijera Ive Sanadera i predsjednika države Stjepana Mesića. Ta je izjava, kazao je Maček, u funkciji da se osnaži nastojanje Hrvatske da riješi i taj, jedini preostali slučaj u suradnji s Haagom. Tjednik Globus piše da je Vladin emisar Jure Kapetanović pregovarao s Gotovinom u Bosni, odnosno da ga je prije dva i pol mjeseca pokušao nagovoriti na predaju Haagu, te da je Gotovina radi sastanka s Kapetanovićem u BiH prebačen s nepoznatog odredišta.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je u Zagrebu priredilo seminar za 50 inspektora zaštite okoliša iz cijele Hrvatske, s ciljem da se inspektori upute u novi Zakon o otpadu i promjene koje je unio u rad inspekcijske službe. Ministrica Marina Matulović-Dropulić od inspektora je zatražila pun angažman te rekla da je osim inspekcijskog djelovanja i nadzora njihov dio posla i pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave u izradi planova zaštite okoliša. Pred nama je i vrlo važan zadatak izrade izvješća o stanju okoliša, rekla je Matulović-Dropulić i dodala da su ti visoki ciljevi postavljeni pred inspektore važni za Hrvatsku i njezinu europsku budućnost.

ZAGREB - INA će prije formiranja i prije objavljivanja svojih maloprodajnih cijena naftnih derivata o cijeni plavog dizela izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede, plavi dizel neće se ukidati, a razmatra se i uskoro bi se trebao objaviti novi model opskrbe plavim dizelom, izjavili su ministar poljoprivrede Petar Čobanković i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević. Predstavnici Ministarstva i naftne kompanije danas su u Ini razgovarali o otvorenim pitanjima vezanim za plavi dizel i njegovu cijenu, a nakon prošlotjednog negodovanja Ministarstva zbog dva poskupljenja plavog dizela u prošla dva tjedna. Na sastanku su uočeni i nesrazmjeri u količinama plavog dizela; 20.000 tona veća je potrošnja nego proizvodnja, kazao je Čobanković i najavio da će Državni inspektorat to ispitati.

ZAGREB - Hrvatska ima deset puta više hektara močvarnih staništa nego što je dosad uvršteno na Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti, rečeno je danas na tribini "Budućnost na rubu močvare", organiziranoj u povodu Svjetskog dana močvarnih staništa. Na Ramsarskom popisu za sada su samo četiri hrvatska lokaliteta - park prirode Kopački rit, park prirode Lonjsko polje, Delta Neretve koja se namjerava proglasiti parkom prirode te ornitološki rezervat ribnjaci Crna Mlaka kod Jastrebarskog. Na tribini se čulo da Hrvatska planira uskoro na Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti uvrstiti i Vransko jezero.

ZAGREB - Investicijski fond "Quaestus Private Eqiuty Partneri" iz Zagreba, koji je Hrvatskom fondu za privatizaciju predao obvezujuću ponudu za osnivanje javno-privatnog partnerstva u hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar, zatražit će od Fonda da njihovu i drugu ponudu luxemburške tvrtke "Orco Hotel Group" u cijelosti objave na web stranicama HFP-a, najavio je Borislav Škegro, jedan od tri punopravna partnera u fondu Quaestus. Iz HFP-a su rekli da takav zahtjev još nisu zaprimili te da će ga razmotriti ako ga dobiju. I dalje su, kako kažu, spremni dati sve informacije iz tih ponuda, pri čemu napominju da su, kao i kod svakog drugog međunarodnog natječaja, neki dijelovi poslovne dokumentacije i ponude klasificirani povjerljivim.

ZAGREB - Potpisivanjem partnerskog ugovora o suradnji između UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku s T-Hrvatskim Telekomom (T-HT) započela je jednogodišnja suradnja u kojoj će UNICEF za potrebe svog djelovanja dobiti financijsku pomoć te pomoć u dobrima od ukupno milijun kuna, priopćeno je danas iz T-HT-a. Time T-HT postaje prvi partner UNICEF-a u Hrvatskoj, otvarajući put novim oblicima društvenog angažmana hrvatskih kompanija, navodi se u priopćenju. Dodaju da će sredstva osigurana kroz partnerski ugovor najviše će biti usmjerena na UNICEF-ovu ovogodišnju kampanju "Svako dijete treba obitelj", kojom će se promovirati pravo djece na odrastanje u obiteljskom okružju.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas otvorena Festa svetoga Vlaha, kojom će se obilježiti sutrašnji blagdan zaštitnika Dubrovnika i Dan grada. Po tradiciji i otvorenje ovogodišnje Feste označeno je tradicionalnim puštanjem golubica ispred Parčeve crkve te podizanjem barjaka svetoga Vlaha na Orlandov stup, uz zvuke svečeve himne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙