FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica pravosuđa predstavila plan reformi za 2005.

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Nastavljajući pravosudnu reformuMinistarstvo pravosuđa će u ovoj godini učiniti niz aktivnosti napoboljšanju antikorupcijske i kaznene politike i rada sudske uprave tena usavršavanju kadrova i smanjenju broja neriješenih predmeta,najavila je u srijedu ministrica Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Nastavljajući pravosudnu reformu Ministarstvo pravosuđa će u ovoj godini učiniti niz aktivnosti na poboljšanju antikorupcijske i kaznene politike i rada sudske uprave te na usavršavanju kadrova i smanjenju broja neriješenih predmeta, najavila je u srijedu ministrica Vesna Škare Ožbolt.

Radi podizanja efikasnosti pravosuđa mijenjat će se i Zakon o sudovima, Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te Ovršni zakon, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa.

Mjere koje poduzimamo odnose se na saniranje postojećih problema, a do početka travnja Ministarstvo će napraviti opsežnu strategiju reformi na što nas obvezuje Europska unija, kazala je Škare Ožbolt.

Ustvrdila je da će se prvi ovogodišnji reformski koraci odnositi na jačanje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), donošenje novog antikorupcijskog programa i intenziviranje međunarodne suradnje na suzbijanju takvih oblika kriminala. Najavila je i promjenu kaznenih sankcija te povećanje učinkovitosti kaznenog i prekršajnog postupka.

Kako bi podigli učinkovitost sudova u Ministarstvu, među ostalim, najavljuju reformu upravnog nadzora, nov sustav statističkog praćenja rada sudaca i besplatne pravne pomoći te uvođenje sudskih glasnogovornika.

Uz brojne mjere namijenjene smanjenju broja zaostataka uvedenih prošle godine poput prebacivanja predmeta na manje preopterećene sudove i privremeno premještanje sudaca na više sudove, od ove se godine planira uvesti i prekovremeni rad sudaca te nov sustav alternativnih načina rješavanja sporova. Uz to najavljena je i uspostava jedinstvene baze zemljišnoknjižnih podataka te pojednostavljenje ovršnog, stečajnog i žalbenog postupka.

I ove će se godine nastaviti ulaganja u infrastrukturu (prvenstveno sudske zgrade u Zagrebu i Splitu) te informatizaciju, za što se namjerava utrošiti 126 milijuna kuna.

Zakonskim izmjenama Ministartsvo planira promijeniti sastav DSV-a na način da se devet od 11 članova bira iz redova sudaca, a po jedan iz redova odvjetnika i sveučilišnih profesora prava, koji su do sada imali dva predstavnika. Tim bi se zakonom pojednostavilo i pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca, koji bi izmjenama Zakona o sudovima ubuduće morali predavati svoje imovinske kartice. Tim bi se Zakonom pojednostavio pristup stranaka Vrhovnom sudu, sudovi bi se dodatno otvorili javnosti, a uveo bi se i institut pravosudne inspekcije.

Izmjenama Ovršnog zakona planira se ubrzati i pojednostaviti postupak ovrhe i osiguranja, a poboljšala bi se i kvaliteta provedbe ovrhe, što bi u konačnici dovelo i do rasterećenja sudova, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙