FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor danas počinje redovno zasjedanje i 12. sjednicu na kojoj će raspraviti i donijeti dokumente vezane za pregovore o ulasku Hrvatske u EU. Planirano je da te dokumente Sabor donese već u ovom, prvom tjednu rada. Kako su se dan prije saborske sjednice dogovorili premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka, Hrvatski sabor trebao bi usvojiti deklaraciju o pristupanju Hrvatske EU, zajedničku izjavu Vlade i Sabora o suradnji u vođenju pregovora, te odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Sjednica će početi uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom'. Nakon jednomjesečnog odmora zastupnike očekuje puno posla što potvrđuje i predloženi dnevni red od 60-ak točaka.

ZAGREB - Prema jučerašnjem dogovoru premijera Ive Sanadera i čelnika parlamentarnih stranaka, Nacionalni odbor za praćenje pregovora o ulasku u EU imat će 19 članova, a po jedinstvenom, hrvatskom modelu, vodit će ga oporbenjak. No, tko će to biti, nisu otkrili ni premijer ni šef SDP-a Ivica Račan. U deklaraciji o pristupanju Hrvatske EU odredit će se osnovna načela, a gabariti i konkretna strategija pregovora definirat će se drugim dokumentom koji će Sabor dodatno usvojiti, potvrdio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je sinoć u razgovoru za Dnevnik plus HTV-a da se s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da će se sastati sljedećeg tjedna, nakon nekoliko dana odmora. Odgovarajući na pitanje hoće li tražiti smjenu ministra obrane Berislava Rončevića, Mesić je rekao da traži da se utvrde činjenice o memorandumu o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske, koji je potpisan bez njegova znanja, te da se utvrde činjenice o uvozu opreme, tj. ivecovih kamiona za Hrvatsku vojsku. Zamoljen da komentira nagađanja po kojima bi zauzvrat trebao otići načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić, rekao je da ne vidi ni jedan razlog za to jer da Lucić s tim nema nikakve veze.

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas će biti predstavljena Strategija pomoći Svjetske banke za Republiku Hrvatsku od 2005. do 2008. godine, koju je 21. prosinca 2004. prihvatio Odbor izvršnih direktora Banke. Nova strategija predviđa, ovisno o rezultatima, četverogodišnji program zajmova u iznosu do 1,5 milijardi dolara. Glavni cilj strategije do 2008. je podržati Vladinu strategiju rasta i reforme u svrhu uspješnog pristupa i integracije u EU, a u isto vrijeme osigurati uključivanje svih segmenata stanovništva u rast i održivo upravljanje prirodnim resursima. Strategija zagovara pomak na ulaganja privatnog sektora i produktivnost. Prethodnom strategijom pomoći bilo je osigurano 660 milijuna USD.

RIJEKA - Komisije za procjenu cjelovitosti Studije o utjecaju na okoliš projekta "Družba Adria" danas nastavlja svoju 1. sjednicu u Rijeci, gdje će raspraviti dio Studije o balastnim vodama i ribarstvu. Prvu sjednicu Komisija održava u četiri dijela. Počela je 17. siječnja u Zagrebu, gdje je raspravljala o dijelu Studije koji odnosi na kopneni dio jadranskog naftovoda, a jučer je u Malinskoj na otoku Krku razmatrala dio o terminalu u Omišlju i njegovu utjecaju na turizam. Studija ima oko 1500 stranica, a za Janaf ju je izradio Rudarsko -geološko -naftni fakultet iz Zagreba i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku. Članovi Komisije imali su ozbiljne primjedbe na dosad raspravljene dijelove Studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙