FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stariji psi mogu učiti nove trikove

WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Vježbe i dijetepojačane vitaminima, voćem i povrćem pomažu starijim psima da naučenove trikove i drže ih živahnima, pokazala je studija za kojuznanstvenici tvrde da bi mogla pomoći i ljudima.
WASHINGTON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Vježbe i dijete pojačane vitaminima, voćem i povrćem pomažu starijim psima da nauče nove trikove i drže ih živahnima, pokazala je studija za koju znanstvenici tvrde da bi mogla pomoći i ljudima.

Biglovi koji su imali pojačanu prehranu, redovitu vježbu ili oboje bolje su učili nove trikove nego psi koji su se hranili uobičajeno i kojima je dopušteno izležavanje, objavili su američki znanstvenici.

Psi su slični ljudima u prehrambenim potrebama i načinu probave, tako da ova otkrića imaju dosta značenja za ljude, kazala je Molly Wagster s Nacionalnog instituta za starenje koje je financiralo istraživanje.

Psi također mogu razviti pamćenje, a njihovi problemi u učenju dok stare isti su kao i kod ljudi.

"Ovo istraživanje donijelo je notu optimizma da postoje stvari koje možemo činiti a koje mogu poboljšati kognitivno zdravlje", kazala je Wagster.

"Kombinacija dijete s antioksidansima i dosta kognitivne stimulacije - što je gotovo jednako svakodnevnom odlasku u školu - stvarno je poboljšalo funkcije mozga kod tih životinja", dodala je Elizabeth Head s kalifornijskog sveučilišta Irvine.

"Jako smo uzbuđeni zbog tih otkrića jer su intervencije vrlo jednostavne a mogu vrlo lako biti primjenjene i na ljude", dodala je.

Za potrebe istraživanja Head i William Milgram s kanadskog sveučilišta Toronto te drugi kolege dvije su godine proučavali starije biglove.

Psi su bili podijeljeni u četiri skupine koje su dobivale ili standardnu njegu, ili pojačanu prehranu s rajčicama, mrkvom, limunom, špinatom, ili standardnu njegu s pojačanim vježbama i igrama ili specijalnu prehranu i specijalne igre i vježbe.

Svih 12 pasa koji su imali pojačanu prehranu i vježbe mogli su riješiti težak problem, u usporedbi s deset pasa koji su samo imali pojačanu prehranu ili dva od osam pasa koji nisu imali nikakav poseban tretman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙