FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jedinstveno označavanje hrane diljem EU?

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Europska industrija hrane mogla bi sesuočiti s jedinstvenom verzijom naljepnica za prehrambene proizvode,kao i s uštedama troškova koje ono donosi, budući da Europska komisijapoziva na standardizirano označavanje diljem EU, pišu europskispecijalizirani listovi za tu industriju.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Europska industrija hrane mogla bi se suočiti s jedinstvenom verzijom naljepnica za prehrambene proizvode, kao i s uštedama troškova koje ono donosi, budući da Europska komisija poziva na standardizirano označavanje diljem EU, pišu europski specijalizirani listovi za tu industriju.

Europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen kazao je da EK želi organizirati različite zakone u jedinstvenu direktivu. "Nacionalni zakoni se razlikuju, podižući proizvođačima troškove za pakiranje i označavanje".

Bruxelles je već najavio konzultacije o svojem prijedlogu normi za označavanje diljem EU. Guenter Verheugen smatra da će organiziranje različitih zakona donijeti značajne uštede toj industriji. "S testovima i tumačenjima zakona istima u svim zemljama članicama, proizvođači mogu očekivati značajno smanjenje troškova".

Komisija se nada da će usklađivanjem europskih pravila s međunarodnim standardima, industrija imati veću fleksibilnost u prodaji svojih proizvoda "svugdje u svijetu bez potrebe za njihovim ponovnim označavanjem".

Potrošačke udruge vjerojatno će pozdraviti takav potez. U rujnu prošle godine skupina BEUC, sa sjedištem u Bruxellesu, upozorila je da proizvođači hrane trebaju uvesti reda u svoje naljepnice za prehrambene proizvode kako bi pomogli zbunjenim potrošačima da razumiju hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda. "Želimo jednostavan, jasan, razumljiv europski sustav, koji će omogućiti potrošačima da jednostavno ustanove nutritivnu kvalitetu proizvoda", kazali su u toj udruzi.

"Potrošači trebaju dobre informacije o hranjivosti proizvoda", izjavio je direktor BEUC-a Jim Murray, " no trebaju također zaštitu od etiketa o zdravlju i nutritivnoj vrijednosti koje ne kažu cijelu stvar".

Komisija poziva na jasnije smjernice za tvrdnje o zdravoj hrani, što bi moglo okončati upotrebu naljepnica poput "90 posto manje masnoće" ili "smanjuje unos kalorija". Umjesto toga, sve tvrdnje o zdravim proizvodima morat će se temeljiti na znanstvenim dokazima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙