FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan kolektivni ugovor za Inu

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Povećanje satnice za 5 posto,usklađivanje rasta satnice s rastom BDP-a, utvrđivanje dodataka za radu drugoj smjeni, rad subotom, nedjeljom i praznikom, povećanje regresaza godišnji odmor na 1.800 kuna (do sada 1.600 kuna), te božićnice sdosadašnjih 1.200 na 1.500 kuna, neka su od poboljšanja materijalnihprava radnika hrvatske naftne kompanije Ine utvrđena novim Kolektivnimugovorom.
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Povećanje satnice za 5 posto, usklađivanje rasta satnice s rastom BDP-a, utvrđivanje dodataka za rad u drugoj smjeni, rad subotom, nedjeljom i praznikom, povećanje regresa za godišnji odmor na 1.800 kuna (do sada 1.600 kuna), te božićnice s dosadašnjih 1.200 na 1.500 kuna, neka su od poboljšanja materijalnih prava radnika hrvatske naftne kompanije Ine utvrđena novim Kolektivnim ugovorom.

Taj su ugovor, o kojem su dvomjesečni pregovori okončani krajem prošle godine, danas potpisali predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević i čelnici triju Ininih sindikata - Željko Jurašinović u ime Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala, Božo Mikuš u ime Sindikata Ine i naftnog gospodarstva, te Maja Rilović u ime INAŠ-a - Sindikata Ine i društava Ine.

Uz već navedeno, Kolektivnim ugovorom, koji će vrijediti ove godine, je uređen i terenski dodatak u neoporezivom iznosu (povećanje sa 150 kuna na 170 kuna u zemlji, a do 250 kuna u inozemstvu, ovisno o kategorizaciji zemalja).

Novosti je i utvrđivanje potpore za novorođenčad, za rođenje svakog djeteta u iznosu 2.000 kuna.

I dok Dragičević ocjenjuje da su sindikati uspjeli nešto bolje ispregovarati, sindikalci uz zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora, napominju kako su očekivali više, te izražavaju nezadovoljstvo što neke stvari, posebice potrebu socijalnog dijaloga, nisu uspjeli ugraditi u ugovor.

Vrlo smo nezadovoljni što nismo uspjeli u Kolektivni ugovor ugraditi odredbe koje bi upućivale na nužnost vođenja socijalnog dijaloga, jer to smatramo neophodnim, kazao je Mikuš.

Rilović dodaje kako nisu uspjeli ugovoriti ni doprinos solidarnosti, kao ni povećati jubilarne nagrade.

Dragičević pak ocjenjuje kako su sindikati uspjeli nešto bolje ispregovarati, no, to, ističe, neće ugroziti Inine razvojne ciljeve.

Ova će godina za Inu biti teža od prošle godine. U ovoj će se godini nastaviti s restrukturiranjem, smanjivanjem troškova i povećanjem investicija, kazao je Dragičević koji od sindikata očekuje razumjevanje daljnjeg procesa restrukturiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙