FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Formiran hrvatski klub u američkom Kongresu

WASHINGTON,2. veljače 2005.(Hina) - U Zastupničkom domu američkogKongresa formiran je u utorak Hrvatski klub koji će jačati odnoseizmeđu Hrvatske i Sjedinjenih Država i promicati njihove uzajamneinterese.
WASHINGTON,2. veljače 2005.(Hina) - U Zastupničkom domu američkog Kongresa formiran je u utorak Hrvatski klub koji će jačati odnose između Hrvatske i Sjedinjenih Država i promicati njihove uzajamne interese.

Na svečanosti na Capitol Hillu supredsjedatelji Kluba prijatelja Hrvatske republikanski, kongresnik iz Kalifornije George Radanovich i demokratski kongresnik iz Indiane Peter Visclosky, objavili su da je Klubu odmah pri osnivanju pristupilo 43 zastupnika Zastupničkog doma američkog Kongresa što predstavlja deset posto od ukupno 435 članova.

Osnivanjem Hrvatskog kluba, čiji broj članova je nadišao očekivanja, Hrvatska stječe snažnog saveznika u američkom Kongresu koji ima veliki utjecaj na američku vanjsku politiku. Njegovi članovi su pripadnici i republikanske i demokratske stranke što osigurava dvostranački politički utjecaj u Kongresu.

Prve zadaće Kluba bit će podrška Hrvatskom učlanjenju u NATO i Europsku uniju te poticanje interesa američkih poslovnih ljudi za Hrvatsku, rekao je za Hinu Radanovich, koji je kao i Visclosky hrvatskog podrijetla.

Visclosky je kazao kako će Klub raditi na jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Država.

"Sada je vrijeme da hrvatski i američki narod budu složni u ovoj borbi", rekao je zastupnik Dana Rohrabacher, također jedan od prijatelja Hrvatske.

Osnivanju Hrvatskog kluba nazočili su i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i hrvatski veleposlanik pri SAD-u Neven Jurica.

Jurica je u ime hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera čestitao američkim zastupnicima na formiranju Hrvatskog kongresnog kluba.

Naglasivši da je novoformirani Hrvatski kongresni klub "još jedan važan događaj u hrvatsko-američkom partnerstvu" Jurica je rekao kako će Klub biti "odlučujući forum u produbljivanju i proširivanju ekonomskih, političkih i kulturnih odnosa između naše dvije zemlje".

"Hrvatska smatra članstvo u NATO-u neophodnim i nedjeljivom vezom između nas i Sjedinjenih Država", rekao je Jurica ističući članstvo u Sjevernoatlantskom savezu kao jedan od prioritetnih interesa Hrvatske u kojem SAD može pružiti odlučujuću pomoć.

Jurica je pozdravio i američke Hrvate, predstavnike Nacionalne Federacije američkih Hrvata (NFCA) i Hrvatsko-američke udruge (CAA) koji su zdušno radili na uspostavi Hrvatskog kongresnog kluba. On je kazao da preko 2 milijuna američkih Hrvata, koliko ih prema procjenama ima u SAD-u, predstavljaju bitan sastavni dio partnerstva između Hrvatske i SAD-a.

Predsjednik Pododbora za Europu utjecajnog Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa Elton Gallegly, republikanski zastupnik iz Kalifornije, je također član Hrvatskog kluba što svjedoči o njegovom budućem mogućem utjecaju.

Ocjenjuje se da najsnažniji utjecaj u američkom Kongresu imaju njegovi odbori, potom snažne lobističke skupine u Washingtonu i zatim klubovi prijatelja pojedinih zemalja.

Kolika je potencijalna snaga Hrvatskog kluba svjedoči i činjenica da Albanski kongresni klub broji nekih tridesetak članova, a srpski desetak.

Očekivalo se da će Klub na početku svog djelovanja imati nekih 15 članova, a broj od 43 člana ugodno je iznenadio njihove supredsjedatelje i druge nazočne na svečanosti. Vrata za učlanjenje ostat će otvorena za sve zainteresirane kongresnike.

Nakon formiranja Hrvatskog kluba u Zastupničkom domu očekuje se i formiranje Hrvatskog kluba u američkom Senatu, a prvi koji je najavio svoje članstvo pridruživši se Klubu u Zastupničkom domu je senator George Voinovich iz Ohioa, podrijetlom iz Hrvatske, a interes je već sada iskazao i senator Rick Santorum iz Pennsylvanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙