FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi dan seminara o poučavanju o holokaustu u Jasenovcu

JASENOVAC, 28. siječnja 2005. (Hina) - Seminar "Strategija učenja ipoučavanja o holokaustu", započet jučer u Zagrebu, danas je nastavljenu Jasenovcu, obilaskom Memorijalnog muzeja Spomen-područja uJasenovcu, predavanjima i sjećanjima dviju preživjelih logorašica.
JASENOVAC, 28. siječnja 2005. (Hina) - Seminar "Strategija učenja i poučavanja o holokaustu", započet jučer u Zagrebu, danas je nastavljen u Jasenovcu, obilaskom Memorijalnog muzeja Spomen-područja u Jasenovcu, predavanjima i sjećanjima dviju preživjelih logorašica.

Nakon razgledavanja Spomen-područja njegova ravnateljica Nataša Jovičić razgovarala je s 80-ak nastavnika povijesti, koji prate seminar, o pripremi novoga stalnog izložbenog postava koji će, s obrazovnim centrom, biti otvoren ove godine. Uputila ih je i u rad i suradnju Memorijala sa sličnim ustanovama u svijetu.

O primjeni artefakata u poučavanju o holokaustu govorila je Shari Werb iz američkoga Memorijalnog muzeja holokausta, a dr. Zdravko Dizdar sa zagrebačkog Instituta suvremene povijesti o tome kako se zbirka i predmeti Memorijalnog muzeja te obrazovni centar mogu primijeniti u učenju o holokaustu.

"Prostor bivšega koncentracijskog logora u Jasenovcu i današnjeg Spomen-područja pravo je mjesto gdje se mogu predstaviti gotovo sve bitne teme i sadržaji o holokaustu i genocidu općenito, a posebice u Hrvatskoj", rekao je Dizdar u raspravi o posjetima učenika Spomen-području.

"Tu je autentično mjesto, ustanova, izvorni materijali koji potvrđuju izvršeni holokaust i dokumentiraju genocid," rekao je Dizdar.

Mara Cvetko i Pava Molnar, koje su preživjele logore Staru Gradišku i Jasenovac, upozorile se na udžbenike koji nedostatno i neprimjereno govore o holokaustu i poručile da mlade treba poučavati o nacizmu i fašizmu, ali vodeći računa da se poukom mladi ne traumatiziraju.

Rekle su da su u njihovu sjećanju još žive slike patnja i stradanja djece, žena, starih i nemoćnih. Treba govoriti što je fašizam i nacizam i o strašnim zločinima u ustaškim i njemačkim logorima u NDH, a posebno u Jasenovcu i Staroj Gradiški, dodale su, upozorivši da se mora voditi računa o dobi djece kojima se govori o počinjenim zločinima u logorima u tijeku II. svjetskog rata.

Seminar o načinu učenja i poučavanja o holokaustu priredili su Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, Državni zavod za školstvo, Ministarstvo kulture, Javna ustanova Spomen-područje "Jasenovac", Židovska općina u Zagrebu, Izraelsko veleposlanstvo i Radna skupina za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙