FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSP stupio na snagu

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Sporazum o stabilizaciji ipridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije i Protokol oproširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), poznatpod nazivom "Protokol 7", stupili su u utorak na snagu.
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije i Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), poznat pod nazivom "Protokol 7", stupili su u utorak na snagu.

SSP, kojim su prvi put uspostavljeni ugovorni odnosi između EU-a i Hrvatske, potpisan je 29. listopada 2001. u Luxembourgu. Nakon potpisivanja sporazuma krenuo je proces ratifikacije u Hrvatskoj, Europskom parlamentu i parlamentima svih zemalja članica. Taj se proces otegnuo zbog nezadovoljstva pojedinih članica EU-a, u prvom redu Velike Britanije i Nizozemske, hrvatskom suradnjom s Haškim sudom. U međuvremenu se Europska unija 1. svibnja 2004. godine proširila na deset novih zemalja, stoga je SSP trebalo prilagoditi toj činjenici.

Iako SSP tek sada službeno stupa na snagu, njegove najvažnije odredbe počele su se primjenjivati već od 1. siječnja 2002. godine. Kako se ne bi čekalo na dovršetak procesa ratifikacije, istodobno s potpisivanjem SSP-a potpisan je Privremeni sporazum, kojim su se aktivirale trgovinske i prometne odredbe iz glavnog sporazuma.

"Protokol 7", ugovor o tehničkoj prilagodbi režima trgovine s proširenom Unijom, potpisan je u Bruxellesu 21. prosinca prošle godine i bio je prvi ugovor koji je potpisan nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

"Protokol 7" potvrdio je povoljne uvjete za hrvatski izvoz na tržište proširene EU, čime je Hrvatska od 1. svibnja lani neizravno postala dijelom zajedničkog europskog tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙