FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Očekujemo punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Na temelju informacija o hrvatskojsuradnji s Haškim sudom Europska komisija ne bi mogla preporučitiotvaranje pristupnih pregovora, zakazanih za 17. ožujka, izjavio je uponedjeljak u Bruxellesu povjerenik Europske komisije (EK) zaproširenje Olli Rehn.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Na temelju informacija o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom Europska komisija ne bi mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora, zakazanih za 17. ožujka, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik Europske komisije (EK) za proširenje Olli Rehn.

"Kada bi Komisija trebala dati preporuku na temelju današnjih informacija, moram reći da ne bih mogao preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom", rekao je Rehn, predstavljajući na konferenciji za novinare prijedlog pregovoračkog okvira za Hrvatsku.

"Vjerujem da će hrvatska Vlada ozbiljno shvatiti ovu poruku. Ne postoji prečica za Europu, postoji samo redoviti put, što znači potpuno poštivanje vladavine prava", dodao je Rehn.

Rehn je rekao da se na temelju informacija od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i drugih "dobro obavještenih izvora", može pretpostaviti da se "general Gotovina nalazi unutar dosega hrvatskih vlasti". Prema istim izvorima, postoji razlog za pretpostavku da se general Gotovina vjerojatno nalazi "u Hrvatskoj ili u hrvatskom dijelu BiH", rekao je. Prema njemu, hrvatska vlada je "barem u neizravnom kontaktu s generalom Gotovinom " i mogla ga je locirati i prebaciti u Haag, da je bilo političke volje.

"Da je hrvatska Vlada imala političku volju da locira i izruči generala Gotovinu, uvjeren sam da je to mogla učiniti", rekao je Rehn.

"Sada je na hrvatskim vlastima da dokažu da u potpunosti surađuju s Tribunalom u Haagu", rekao je Rehn, dodajući da je Komisija u slučaju izostanka napretka po tom pitanju spremna za odgodu pristupnih pregovora. "Punom suradnjom se smatra lociranje i izručivanje Gotovine", rekao je Rehn.

"Ne bude li napretka na hrvatskoj strani, spremni smo za odgodu pristupnih pregovora", rekao je Rehn. "To nitko ne želi, ali mi moramo biti spremni i na tu opciju".

Bez pune suradnje nema pregovora, a treba reći da "hrvatska Vlada sada ima dovoljno vremena za djelovanje", rekao je.

Europsko vijeće je na summitu u prosincu prošle godine odlučilo da će pregovori s Hrvatskom započeti 17. ožujka ove godine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom. Također je zatražilo od Europske komisije da izradi pregovorački okvir za pristupne pregovore s Hrvatskom. Komisija bi u srijedu formalno trebala prihvatiti prijedlog pregovoračkog okvira i uputiti ga Vijeću ministara koji ga mora jednoglasno potvrditi.

Prema prijedlogu pregovoračkog okvira, acquis communautaire (pravna stečevina EU-a), koji će Hrvatska morati usvojiti tijekom pregovora, podijeljen je u 35 poglavlja. Dosada su zemlje kandidati pregovorale o 29 od 31 poglavlja acquisa. O poglavljima pod nazivom "institucionalne odredbe" i "ostalo" ne pregovora se.

Komisija je u hrvatskom slučaju išla na veći broj poglavlja, smatrajući da će se pregovori lakše voditi ako se neka opširna i zahtjevna poglavlja podijele na više njih.

Pregovori će se voditi u sklopu Međuvladine konferencije, gdje se odluke donose jednoglasno. Brzina pregovora ovisit će o ispunjavanju kriterija za članstvo.

Ispunjavanje političkih kriterija - ljudska prava i vladavina zakona - bit će pozorno praćeno, rekao je Rehn dodajući da su uvedene tzv. sigurnosne klauzule, koje omogućavaju prekid pregovora u slučaju "ozbiljnog i ustrajnog kršenja načela slobode, demokracije, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Rehn je ponovio da je realno očekivati da Hrvatska može postati punopravnom članicom 2009., bude li svaki korak izveden savršeno.

"Bude li, prije i za vrijeme pregovora, svaki korak izveden savršeno, Hrvatska može postati članicom 2009. godine. To jest ambiciozan, ali i razuman ciljni datum", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙