FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Ulazak Hrvatske u EU bit će zajednički uspjeh

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku unijubit će naš zajednički uspjeh, odgovornost za rezultate pregovora nositćemo zajedno, istaknuo je u srijedu u Hrvatskom saboru premijer IvoSanader, otvarajući raspravu o dokumentima vezanim za pregovore oulasku u EU.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bit će naš zajednički uspjeh, odgovornost za rezultate pregovora nosit ćemo zajedno, istaknuo je u srijedu u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader, otvarajući raspravu o dokumentima vezanim za pregovore o ulasku u EU.

Sabor će, kako je planirano, donijeti zajedničku izjavu Sabora i Vlade o djelovanju u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji, deklaraciju o temeljnim načelima pregovora, te odluku o osnivanju nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU.

Sanader je opetovao kako je pristupanje EU projekt od nacionalnog značaja i kako se isplati puna i višestruka suradnja na tom planu.

"To što ispregovaramo u iduće dvije i pol godine odredit će našu budućnost", naglasio je premijer.

Poručio je kako ne treba svaki pokušaj suradnje na toj važnoj temi tumačiti kao veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. Postojanje širokog konsenzusa oko pristupanja EU Sanader vidi kao prednost Hrvatske, kao mogućnost da ostvari jaču pregovaračku poziciju.

Prethodnoj vladi premjera Ivice Račana zahvalio je na svemu što je učinila na približavanju EU.

Europska unija, naglasio je, nije idealno društvo, Unija ima svojih problema, no Hrvatska može izabrati ostati u toj skupini zemalja ili izolirana na Bakanu.

Kao koristi koje Hrvatska dobiva ulaskom u Uniju, Sanader spominje među ostalim povećanu političku stabilnost i sigurnost, poboljšanje međunarodnog ugleda, otvaranje tržišta s preko 450 milijuna stanovnika, razvoj prometne infrastrukture, bolju zaštitu potrošača, okoliša, korištenje predpristupnih fondova.

"Ulazak u Uniju donosi puno koristi hrvatskim građanima, ali ima i tema o kojima treba otvoreno razgovarati", rekao je Sanader.

Voditeljica hrvatskog izaslanstva za pregovore s EU Kolinda Grabar Kitarović i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak zastupnicima su predstavili proces pregovora od screeninga do izravnih pregovora o pojednim poglavljima.

U složene pregovore, kažu, Hrvatska ulazi s optimizmom, ali svjesna da je temelj pregovora kompromis - negdje ćemo dobiti, a negdje izgubiti.

Kao osnovni cilj pregovora koji će odrediti status Hrvatske u EU, Grabar-Kitarović i Drobnjak navode zaštitu i poticanje nacionalnih interesa, hrvatskog gospodarstva te rast standarda građana.

I svi saborski klubovi suglasili su se da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju nacionalni je interes broj jedan, kako na unutarnjem, tako i na vanjskom planu.

Klubovi su, raspravljajući o Deklaraciji o temeljnim načelima priključenja Hrvatske EU, podržali konsenzus parlamentarnih stranaka oko strateškog nacionalnog cilja - ulaska Hrvatske u EU.

Područje eurointegracija zadnje je područje na kojemu bi oporba priželjkivala neuspjeh Vlade, poručio je Neven Mimica (SDP).

Punu potporu klubovi su dali osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o ulasku u EU, koji će, ističu, osigurati ravnopravnu ulogu Sabora u tijeku pregovora.

Suglasili su se i da o tijeku pregovora treba otvoreno izvještavati građane kako bi ih uvjerili da ulazak u EU nema alternative.

Hoće li Hrvatska ući u EU ili ne, na kraju ipak odlučuju građani, na referendumu, upozorio je Zlatko Tomčić (HSS), dodajući da je na političarima da im vrate povjerenje u EU.

Slično mišljenje dijeli Ivan Čehok (HSLS) koji, kao i Anto Đapić (HSP) upozorava na pad trenda popularnosti EU među građanima, na činjenicu da je ulazak u EU prije godinu dana podržavalo 70-tak posto građana, a danas tek 50 posto.

Klubovi su suglasni da u pregovaračkom timu moraju biti "najbolji među najboljima, upozoravaju da pregovori, posebno strukturalna prilagodba stečevinama EU, neće biti ni laki, ni ugodni.

Članstvo je nacionalni projekt u kojemu moramo pokazati ozbiljnost i odgovornost, ustvrdio je Gordan Jandroković (HDZ).

Damir Kajin (IDS) pak upozorava da nikakav dokument neće potaknuti nikoga da nešto učini kako bi olakšao put Hrvatske u EU.

"EU nije švedski stol, pa nešto neću ili nešto hoću. Hrvatska mora pristupiti reindustrijalizaciji jer se vara onaj koji misli da može živjeti od dva mjeseca turizma ili dva hektara zemlje", dodao je.

Dio klubova osvrnuo se i na suradnju Hrvatske i Haaškog suda.

Đapić, tako, sugerira da se, napokon, raspravi što bi značila puna suradnja s Haagom - je li to dosadašnja suradnja, odnosno ako to nije, kaže, ispada da Hrvatska neće otpočeti pregovore, sve dok se ne uhiti Gotovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙