FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kregar za snažnu akciju protiv sukoba interesa

ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Član Upravnog odbora TransparencyInternationala Hrvatske Josip Kregar rekao je u subotu da treba datisnažnu političku potporu novom saborskom Povjerenstvu za sprečavanjesukoba interesa kako bi ono počelo raditi i kako bi se provodio Zakono sprječavanju sukoba interesa.
ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Član Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatske Josip Kregar rekao je u subotu da treba dati snažnu političku potporu novom saborskom Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kako bi ono počelo raditi i kako bi se provodio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, održanoj u stanci skupa "Antikorupcijski međunarodni okrugli stol", koji je u petak počeo u Zagrebu, Josip Kregar je rekao kako je to i svrha toga skupa.

Povjerenstvo ima snažne zakonske ovlasti i njih treba iskoristiti. Želimo ga potaknuti i ohrabriti da iskoristi sve zakonske mogućnosti i potporu javnosti da unaprijedi one postupke koje Zakon predviđa.

Navodeći instrumente kojima Povjerenstvo raspolaže, rekao je da ono može objaviti podatke o imovini dužnosnika i o njihovu poslovanju s poduzećima s kojima imaju poslovne interese.

Da je za sprječavanje sukoba interesa potrebna politička volja, potvrđuju i iskustva ostalih tranzicijskih zemalja u Europi, dodao je Josip Kregar.

Povjerenstvo ima ovlasti, no neće proraditi ako nema političke volje, smatra i saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić.

On je istaknuo da je dosadašnje Povjerenstvo bilo zatrpano manje važnim predmetima vezanim uz lokalnu upravu i samoupravu, iako je osnovna ideja bila da se bavi samo državnim dužnosnicima.

Milena Gogić iz Hrvatskoga helsinškog odbora rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da se stanje, kad je o pravu na dostupnost informacija riječ, počelo popravljati. Istaknula je kako je HHO državnim institucijama poslao 256 upita i dobio oko 30 posto odgovora, dodajući da je najteže dobiti informaciju iz Vlade i ministarstava obrane, prometa i gospodarstva.

Predstavnik Transparency Internationala Hrvatske Viktor Gotovac istaknuo je da je za razvoj demokracije, osim spomenutih pitanja, vrlo važan i način financiranja stranaka, ocjenjujući da u Hrvatskoj manjka potrebne zakonske regulative.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙