FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski i palestinski dužnosnici sastali se u Davosu

DAVOS, 28. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Visoki izraelski i palestinskidužnosnici okupili su se u petak s Davosu, na marginama Svjetskoggospodarskog foruma, izražavajući nadu u skori nastavak bliskoistočnogmirovnog procesa prekinutog četverogodišnjim nasiljem.
DAVOS, 28. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Visoki izraelski i palestinski dužnosnici okupili su se u petak s Davosu, na marginama Svjetskog gospodarskog foruma, izražavajući nadu u skori nastavak bliskoistočnog mirovnog procesa prekinutog četverogodišnjim nasiljem.

Iako se obje strane slažu da će postizanje mirovnog sporazuma biti teško, priznaju ipak da je u regiji zavladalo optimističnije ozračje nakon izbora Mahmuda Abasa za novog palestinskog predsjednika i najave njegova obračuna s teroristima.

Dužnosnici obiju strana naglašavaju stoga važnost zadržavanja takve politike koju je jedan sudionik susreta ocijenio "rijetkom prilikom".

Sastanak u Davosu okupio je zamjenika izraelskog premijera Ehuda Olmera, predsjednika Laburističke stranke Shimona Peresa i ministra vanjskih poslova Silvana Shaloma, dok su palestinsku stranu predstavljali ministar u vladi Jaser Rabo, ministar gospodarstva Maher El Masri i ministar financija Salam Fajad.

Teme o kojima su razgovarali nisu se promijenile. Palestinci su tražili povratak pregovorima o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu koji bi okončao izraelsku okupaciju i uklonio izraelska naselja s palestinskih područja. Izraelci su pak naglasak stavljali na postupan pristup koji bi ovisio o Abasovim rezultatima u borbi protiv terorista.

Shalom je kazao kako je ohrabren prekidom napada na Izrael i drugim mjerama koje je poduzeo Abas kako bi ojačao sigurnost, no ipak ne isključuje neugodna iznenađenja.

"Izraelska vlada neće trpiti situaciju u kojoj smo imali napade ujutro, pogrebe poslijepodne, a potom navečer pregovore u nekom lijepom hotelu", rekao je Shalom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙