FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - GONG je u četvrtak objavio da je Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu zbog "ozbiljnih indicija" o zlouporabi i prijevari na biralištima u BiH, u prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora. Udruga je temeljem novinskih napisa i dojava građana istraživala izborne radnje i na temelju toga zaključila da postoje "ozbiljne indicije o zlouporabi izbornog prava i prijevari" u prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora održanih na mjestima za hrvatske državljane u BiH. Zbog toga je Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, objavljeno je na konferenciji za tisak. GONG je utvrdio da neke osobe nisu glasovale, iako su upisane kao takve - jedne zato što su više nisu na životu, a druge zato što nisu izašle na izbore. Udruga je utvrdila i da su članovi nekih biračkih odbora nezaokinto bile stranačke osobe, a da je na glasačkim mjestima u BiH zabilježen velik broj novoupisanih glasača.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo priopćilo je danas da je primilo dopis GONG-a u kojem ta Udruga ukazuje na moguće nepravilnosti u provođenju prvog kruga izbora za Predsjednika Republike na dva izborna mjesta u BiH, da su pregledali prispjele potpisane zapisnike u koje nisu imali razloga sumnjati, te da je naknadno, od biračkih odbora zatraženo izjašnjenje o radu koja će objaviti kada stignu. Iako su protekli zakonski rokovi za isticanje takve vrste prigovora DIP je, da bi se otklonila svaka moguća sumnja, zahtijevao izjašnjenja biračkih odbora koji su djelovali na tim biračkim mjestima, te pregledao izvorne zapisnike o radu biračkih odbora. Čim ta izjašnjenja prispiju DIP će izvjestiti javnost, stoji u priopćenju.

SPLIT - Splitsko-dalmatinska policija u telefonskom je kontaktu s 31-godišnjim Stankom Bubićem, koji je sinoć ubio policajca Ranka Grkovića, ali mu ne može ući u trag pa se potraga i dalje intenzivno provodi i građani se pozivaju na suradnju, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivan Merćep. Upozorio je da je riječ o opasnoj osobi koja je bez povoda ubila policajca na dužnosti kada ga je zamolio za isprave, pa bi takvo što mogla i ponoviti. Bubić je od sinoć nekoliko puta telefonski kontaktirao policiju, posljednji put jutros oko 8 sati. Bubić je policiji rekao da osim pištolja, uz sebe ima i dvije bombe, no nije želio reći zbog čega pucao i ubio policajca Grkovića. Stanko Bubić otprije je poznat policiji zbog dva pokušaja ubojstva 1998. godine, razbojstva 2001., te više teških krađa i zloporaba droge.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da će izmjene saborskog Poslovnika, koje su ovih dana dogovorili parlamentarni klubovi, "bitno osnažiti ulogu Sabora u odnosu na izvršnu vlast". Šeks je, na konferenciji za novinare, pojasnio da će izmijenjeni Poslovnik saborskom plenumu omogućiti da raspravlja o zakonskim prijedlozima neovisno o tome je li se o njima očitovala Vlada ili nadležno saborsko tijelo. "Osobno sam inzistirao na najčišćem i najtvrđem odnosu, jer su sve dosadašnje vlade, unatoč zakonskoj obvezi, po političkoj procjeni odlučivale hoće li se i kad očitovati o zastupničkim prijedlozima", rekao je Šeks.

ZADAR - Tunel Mala Kapela, na dionici autoceste Zagreb - Split bit će pušten u promet najkasnije u lipnju ove godine, a možda i prije roka, rekao je danas u Zadru ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Ministar Kalmeta sa suradnicima održao je sa zadarskim županom Ivom Grbićem radni sastanak na kojemu je bilo riječi o razvojnim projektima koje njegovo Ministarstvo ostvaruje na području te županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Kad je riječ o Zadarskoj županiji Kalmeta je istaknuo da će njegovo ministarstvo poduprijeti sve razvojne projekte ove županije te da će, uz ostalo, i tvrtka Siemens u Zadarskoj županiji uskoro otvoriti proizvodni pogon namijenjen proizvodnji za tržište zapadne Europe.

ZAGREB - Hrvatski Caritas uputio je danas u suradnji s Croatia Airlinesom prvu pošiljku donirane pomoći za stradale od potresa i tsunamija u Južnoj Aziji. Oko 3,5 tona Plivinih lijekova te 20.000 Podravkinih dječjih obroka krenulo je zračnim putem za Frankfurt, a robu će potom preuzeti Njemački Caritas koji će je, zajedno s drugim prikupljenim proizvodima, prevesti u Šri Lanku. Dosad je u humanitarnoj akciji Caritasa, zahvaljujući prilozima građana, vjernika u župama i tvrtki, prikupljeno ukupno tri milijuna kuna, od čega 1,4 milijuna u novčanim sredstvima, a 1,6 milijuna je ukupna vrijednost Plivinih lijekova, Podravkine dječje hrane i pitke vode koja će idućih dana krenuti brodom prema Šri Lanki. Caritas je od prikupljenih sredstava već kupio pet kompleta primarnih medicinskih i higijenskih proizvoda, koji zadovoljavaju temeljne potrebe 50.000 osoba tijekom tri mjeseca.

ZAGREB - Hrvatski crveni križ najavio je da će sutra proslijediti 6.619.697 kuna koliko je dosad prikupljeno za pomoć stanovništvu stradalom od tsunamija u jugoistočnoj Aziji. Od prikupljenih sredstava 6.108.955 kuna je uplaćeno putem žiroračuna. Najveći donatori su hrvatska Vlada s uplaćenih četiri milijuna kuna, Ericsson Nikola Tesla s milijun kuna, te sladorana Županja i grad Rijeka koji su uplatili po 100.000 kuna.

ZAGREB - Udruga "Roda" prosvjedovala je danas zbog povlačenja iz procedure prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je predstavljen na Vladinoj sjednici 30. rujna, te zatražila od Vlade pojašnjenje je li prijedlog povučen zbog zahtjeva vjerskih zajednica da se medicinski potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj zabrani. Zakonski prijedlog pripreman je osam godina, u njemu su osim pravnika, sudjelovali i najbolji stručnjaci iz reproduktivne ginekologije, te je po kvaliteti na razini zakona u većini europskih zemalja, ocijenila je Karmen Rivoseki Simić iz Udruge Roda na konferenciji za novinare. Najavila je mirni prosvjed u subotu u Maksimiru pod nazivom "Svako dijete je dar", kojim Roda želi odgovoriti na brošuru Hrvatske biskupske konferencije "Dijete - stvar ili dar". Udruga Roda podsjeća da je u Hrvatskoj medicinski potpomognutom oplodnjom do danas rođeno oko 15.000 djece, a neplodno je oko 15 posto parova.

OSIJEK - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje najavila je danas u Osijeku održavanje javnih prosvjeda, ako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u idućih desetak dana na isplati zaostale poticaje za ratarsku i stočarsku proizvodnju. Predsjednik udruge Antun Laslo i tajnik Stanko Zdravčević na današnjoj su konferenciji za novinare ustvrdili kako su isplaćeni samo poticaji za pšenicu i djelomično za uljanu repicu, dok isplata ostalih poticaja unnatoč obećanjima kasni. Laslo smatra da je to neodgovorno od hrvatske Vlade, posebice ako se zna da se proračunska sredstva za poticaje i potpore povećavaju svake godine. Da postoji strategija poljoprivredne proizvodnje, poticaji bi bili učinkovitiji nego što su sada, čulo se na konferenciji.

ZAGREB - Najnovija sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da minimalni životni troškovi nastavljaju rasti što prosječna radnička obitelj jedva može izdržati, a obitelji nezaposlenih ne mogu zadovoljiti niti osnovne potrebe. Prosječna košarica za četveročlanu obitelj za prosinac iznosila je 6.241 kunu, što je 2,76 više nego u studenom, a prosječna plaća za listopad pokrivala je tek 66,14 posto troškova košarice, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a. Osnovni životni troškovi rastu i plaće ih sve slabije pokrivaju, što je u godinu dana smanjena za 9,74 posto, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Na konferenciji za novinare izložene su osnovne potrepštine (hranu, ulje, higijenski pribor...) iz košarice za nezaposlene, a Sever je najavio da će ih poslati predsjedničkim kandidatima i pozvati saborske zastupnike da od toga živje mjesec dana.

ZAGREB - Projekt "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", vrijedan ukupno 226,2 milijuna kuna, sa 75 posto sredstava financirat će Razvojna banka Vijeća Europe, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je dala punu potporu tom projektu. Razvojna banka Vijeća Europe projekt će financirati zajmom od 169,7 milijuna kuna, a Hrvatska će osigurati preostalih 56,5 milijuna kuna (i pripadajući PDV). Razvojna banka financira projekt s višim udjelom nego uobičajenih 50 posto. Vlada je danas uredbom osnovala i Agenciju za strukovno obrazovanje, za čije je funkcioniranje u proračunu osigurano 3,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića održana je 12. siječnja u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola konstituirajuća sjednica Povjerenstva za osnivanje Katoličkog sveučilišta u Zagrebu, priopćio je danas Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću. Otvarajući sjednicu, kardinal Bozanić istaknuo je da se Zagrebačka nadbiskupija odlučila na taj korak želeći odgovoriti izazovima i potrebama sadašnjega trenutka i ostajući vjerna nezamjenjivoj povijesnoj i sadašnjoj ulozi Katoličke crkve u Hrvatskoj, osobito njezinoj ulozi na području kulture i obrazovanja. Riječ je o inicijativi kojom Crkva želi dati nov i kvalitetan doprinos odgoju i obrazovanju mladih naraštaja na početku 21. stoljeća, rekao je Bozanić.

ZAGREB - Hrvatska Vlada imenovala je danas Antu Nazora privremenim ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Ante Nazor kao privremeni ravnatelj obavit će pripreme za početak rada Centra. Vlada je pomoćnikom ministra znanosti, obrazovanja i športa imenovala Krešimira Rašana. Uz ta imenovanja, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala i novi sastav Stalne hrvatsko-slovenske komisije za vodno gospodarstvo, a njen predsjednik bit će Božo Galić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙