FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: KLUBOVI ISTIČU POTREBU KVALITETNE ZAKONODAVNE PRIPREME ZA EU

ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Klubovi zastupnika u Hrvatskomsaboru danas su istaknuli potrebu kvalitetne zakonodavne pripreme zapriključivanje Europskoj uniji kako bi se na najbolji mogući načinzaštitili nacionalni interesi.
ZAGREB, 20. siječnja 2005. (Hina) - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru danas su istaknuli potrebu kvalitetne zakonodavne pripreme za priključivanje Europskoj uniji kako bi se na najbolji mogući način zaštitili nacionalni interesi.

Najzabrinutiji je bio HSP-ovac Pero Kovačević, koji je kolege zastupnike pozvao na maksimalnu odgovornost kod usklađivanja zakona, kako se, kaže, ni bi ponovilo da se tzv. europski zakoni samo bukvalno prevode, pa Vlada, kao njihov predlagatelj, mora podnositi i 40-tak amandmana po zakonu. "Nadam se da nećemo ostati zabilježeni po tome da smo bili nositelji zakonodavnog stampeda, a da ni sami nećemo na kraju znati koje smo propise donijeli", poručio je.

Upozorio je da se kod donošenja zakona mora izbjeći bilo kakva mogućnost pravne nesigurnosti. "Europu ne zanima gdje ćemo držati klavir, na sredini sobe, na stropu, već ju zanima da taj klavir funkcionira i proizvodi melodije koje se od njega traže", dodao je Kovačević.

Ingrid Antićević Marinović (SDP) pozvala je Vladu da promijeni dosadašnju praksu te o svakoj reviziji i dopuni Plana usklađivanja zakonodavstva izvijesti Sabor, a ne da ga dovodi pred gotov čin i "omalovažava njegovu ulogu u procesu priključenja Hrvatske EU".

Nužnim je ocijenila da se plan zakonodavne prilagodbe izradi kao cjelovit dokument koji bi obuhvaćao pregled svih zakona koji se moraju uskladiti do kraja pregovaračkog procesa, odnosno do 2007.

Planiranih 36 zakona koji se kane uskladiti u ovoj godini SDP-ova zastupnica drži premalim i neambicioznim, zbog čega je, tvrdi, izuzetno važno da Vlada izvijesti Sabor o ukupnom opsegu zakonodavnog posla u iduće tri godine.

HSS-ovac Božidar Pankretić proziva Vladu da proračun za ovu godinu nije prilagodila integracijskom procesu, posebno zbog, kaže, zadržavanja niske razine poljoprivrednih poticaja.

Istaknuo je potrebu utemeljenja instituta izuzeća u pregovorima, kako bi se, ističe, izbjeglo da Hrvatska kao nova članica EU dobije tek 25 posto poticaja od onoga što imaju stare članice, te predložio da se za usporedbu stanja u hrvatskoj poljoprivredi pred početak pregovora uzme predratna, a ne neka od zadnjih godina.

Gordan Jandroković (HDZ), pak, naglašava da Hrvatska već sada spremno dočekuje pregovore, čemu, kaže, svjedoči proaktivni pristup koji Vlada provodi u procesu pristupanja EU, te činjenica da Hrvatska ispunjava sve političke, posebno 'kopenhaške' i 'madridske' kriterije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙