FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forumom u Krakovu počelo obilježavanje oslobađanja Auschwitza

KRAKOV, 27. siječnja 2005. (Hina) - Svečanosti obilježavanja 60.obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logoraAuschwitz-Birkenau počele su u četvrtak u Krakovu forumom "Neka mojnarod živi" i obećanjem da će se budućim naraštajima prenositi poukeholokausta kako se on nikad više ne bi ponovio.
KRAKOV, 27. siječnja 2005. (Hina) - Svečanosti obilježavanja 60. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau počele su u četvrtak u Krakovu forumom "Neka moj narod živi" i obećanjem da će se budućim naraštajima prenositi pouke holokausta kako se on nikad više ne bi ponovio.

Mladi iz čitavog svijeta, bivši zatočenici i bivši sovjetski vojnici, kao i mnogi svjetski čelnici, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, okupili su se na forumu koji su organizirali Europski židovski kongres, memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema i poljsko ministarstvo kulture.

Obraćajući se okupljenima na forumu, izraelski predsjednik Moshe Katzav predbacio je saveznicima iz Drugog svjetskog rata da su dopustili holokaust.

"Saveznici nisu učinili ništa da bi spriječili plinske komore i peći za spaljivanje", rekao je Katzav pred 400 čelnika iz raznih zemalja, preživjelih logoraša i veterana Crvene armije koja je oslobodila logor.

"Njihovi su se životi mogli spasiti. Bile su tisuće bombardiranja, pa i u okolini Auschwitza-Birkenaua, ali nitko nije pomišljao da bombardira logor ili željezničku prugu kojom su dovozili" zatočenike osuđene na smrt, rekao je Katzav.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sudionike foruma da razmisle o "strašnoj pouci" holokausta, upozoravajući istodobno da i danas u svijetu, pa i u Rusiji, postoje klice rasizma i ksenofobije.

"Čak i u Rusiji koja je učinila više od ostalih kako bi spasila druge narode, možemo vidjeti znakove te bolesti i sam se sramim zbog toga", kazao je Putin na forumu.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko obećao je na forumu da u njegovoj zemlji više nikada neće biti antisemitizma.

"Kao predsjednik učinit ću sve da u Ukrajini više ne bude antisemitizma, ksenofobije i mržnje među ljudima", kazao je Juščenko pošto se s ganutošću sjetio svog oca, bivšeg logoraša Auschwitza.

"Obećavam vam da u mojoj zemlji, Ukrajini, više neće biti židovskog pitanja, prisežem vam to", kazao je Juščenko pošto je istaknuo da je cilj ukrajinske "narančaste revolucije" bio da "obrani nepovredive ljudske vrijednosti".

U pedesetak kilometara udaljenom Auschwitzu održat će se kasnije tijekom dana središnja svečanost obilježavanja oslobađanja logora, u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 1.5 milijuna djece, žena i muškaraca, velikom većinom Židova, ali ubijani su i Poljaci, Romi i ratni zarobljenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙