FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK: vremenske nepogode prekinule i usporile cestovni promet

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Vremenske nepogode prekinule su iusporile promet na nizu cesta u Hrvatskoj, izvijestio je Hrvatskiautoklub (HAK).
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Vremenske nepogode prekinule su i usporile promet na nizu cesta u Hrvatskoj, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Između Kikovice i Delnica potpuno je prekinut promet autocestom A6 Rijeka-Zagreb, zbog orkanskog vjetra koji puše brzinom većom od 310 kilometara na sat. Prikoličari i tegljači isključuju se iz prometa na Kikovici i u Vukovoj Gorici. Od Kikovice do Bosiljeva mjestimično je ugažen snijeg i led, ali redovito se čisti.

Zatvorene su ceste D501 Meja-Oštrovica, županijska cesta 5061 Oštrovica-Gornje Jelenje, ŽC Ravna Gora-Mrkopalj, a promet je izrazito otežan i ostalim cestama tih područja.

Starom cestom preko Gornjeg Jelenja i Delnica prometuje se usporeno, a na dionici Zdihovo-Gornje Jelenje zabranjen je promet prikoličarima i tegljačima koji ne smiju voziti niti dionicom autoceste Kikovica-Delnice-Bosiljevo 1.

Kod Paškog mosta bura puše do 100 kilometara na sat, pa je otvoren samo za osobna vozila.

U tijeku je normalizacija prometa autocestom A1 - dionica Posedarje-Maslenica-Sv. Rok zasad je otvorena za osobna vozila s obaveznom zimskom opremom.

Preporučeni smjer za osobna, manja dostavna i kombi vozila, te manje kamione između Zagreba i Splita uz obaveznu uporabu zimske opreme, još je uvijek autocesta A1 od Zagreba do čvora Sv. Rok, zatim D50 prema Gračacu, te cesta Obrovac-Benkovac.

U 14,30 sati ukinuta je zabrana prometa dionicom Ličke magistrale Drežničko Selište-Plitvice-Korenica-Udbina-Klapavice, i to za autobuse, osobna i manja teretna vozila uz obaveznu upotrebu zimske opreme, a promet je i dalje zabranjen prikoličarima i tegljačima s poluprikolicom.

Cesta D414 Ston-Orebić ponovno je otvorena za sav promet, uz obaveznu zimsku opremu.

Uz raskvašen i mjestimično ugažen snijeg na kolniku, u unutrašnjosti promet otežava i snažan, na mahove olujni vjetar. Dojavljeni su i snježni nanosi na Podravsku magistralu, te na D3 Goričan-Varaždin-Breznički Hum, pa HAK savjetuje krajnji oprez pri vožnji. Kolnici su zasniježeni vjetrom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, stanje je posebno loše na dionici D41 Vrbovec-Križevci, a slično je i u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na cesti Kitišanci-Tiborjanci na valpovačkom području dogodila se prometna nesreća, pa djelatnici MUP-a preusmjeravaju promet u Črnkovcima prema Donjem Miholjcu i od mjesta Crna Staza u Valpovu prema Belišću.

Za sav promet zatvoreni su D25 Gospić-Baške Oštarije-Karlobag, ŽC516 Bjelopolje-Donji Lapac, D52 Borje-Vrhovine-Zalužnica, D506 Bruvno-Mazin-Donji Lapac.

Jadranskom magistralom od Bakra do Senja zabranjen je promet kamionima s prikolicom, tegljačima s poluprikolicom, autobusima na kat, motociklima i vozilima sa kamp-prikolicama.

U Slavoniji je obustavljen promet cestama ŽC Kamensko-Voćin na požeškom području, ŽC Kutjevo-Velika, ŽC Kutjevo-Orahovica.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom zatvorene su Lička magistrala od Karlovca do Knina, D23 Senj-Žuta Lokva-Jezerane-Josipdol, D42 Saborsko-Poljanak-Selište, D217 Gornji Vaganac-Ličko Petrovo Selo, D504 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo, D25 Korenica-Gospić, D27 Gračac-Prezid, spojna cesta od Ličke magistrale prema autocesti ZG-ST D522 Udbina-Lovinac, D218 Užljebić-Donji Lapac-Doljani, te cesta Baćina-Kobiljača, kao i cesta Našice-Požega preko Krndije.

Za prometovanje tim cestama, kamioni i autobusi moraju imati lance na pogonskim kotačima, a ostali smiju voziti isključivo sa zimskom opremom.

Obavezna upotreba zimske opreme širem crikveničkom području, D6 Glina-Dvor na Uni, dionicama Jadranske magistrale Omiš-Makarska i Gradac-Baćina, na mnogim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ŽC513 Ploče-Kobiljače, kao i na cestama na području Obrovca, Metkovića, Opuzena, Vrgorca i Ploča.

Na Sljeme se više ne može doći ni s jedne strane jer jak vjetar nanosi snijeg na ceste.

HAK upozorava vozače da ne kreću na put bez zimske opreme, a ako nemaju sve četiri zimske gume u prtljažniku moraju imati lance za pogonske kotače ljetnih guma.

Odrone zemlje i kamenja može se očekivati kroz usjeke Jadranske i Ličke magistrale, te duž Istarskog ipsilona, ali i na dionicama cesta D206 Pregrada-Hum na Sutli, D218 Sučević-Srb-Brotnja i D27 Gračac-Karin.

Na graničnim prijelazima Duboševica, Donji Miholjac, Batina i Erdut usporen je ulaz kamionima s prikolicom i tegljačima, a za sva vozila obvezna je zimska oprema. Na ostalim graničnim prijelazima prometuje se sporije, ali uglavnom redovno.

Trajektna linija Brestova-Porozina za otok Cres od 14 sati prevozi samo osobna vozila. U prekidu su trajektna linija Jablanac-Mišnjak za Rab, linija Split-Rogač i linije za Pag. Ostali trajekti zasad plove prema redu plovidbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙