FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pola milijuna eura za obrazovanje hrvatskih novinara

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Europska komisija je za trogodišnjinovinarski obrazovni ciklus JETiC (Journalists' Education and Trainingin Croatia) Međunarodnom centru za obrazovanje novinara - ICEJodobrila potporu od gotovo pola milijuna eura.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Europska komisija je za trogodišnji novinarski obrazovni ciklus JETiC (Journalists' Education and Training in Croatia) Međunarodnom centru za obrazovanje novinara - ICEJ odobrila potporu od gotovo pola milijuna eura.

To je dosad najveći iznos koji je neka međunarodna organizacija dodijelila jednoj instituciji kao potporu razvoju novinstva i novinarstva u Hrvatskoj, kazao je voditelj JETiC-a i direktor ICEJ-a Stjepan Malović. Pojasnio je da u trogodišnjem programu opremanja ICEJ-a i školovanja novinara, Europska komisija sudjeluje s 95 posto, izdvojenih iz programa TEMPUS, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s 5 posto sredstava.

Koordinator međunarodnog projekta namijenjenog hrvatskim novinarima je Sveučilište u Beču, a članovi konzorcija su ICEJ iz Opatije, Kalterbrunner Media Consulting iz Beča, Visoka škola novinarstva iz Lillea, Fakultet političkih znanosti iz Zagreba i Fakultet za društvene znanosti iz Ljubljane.

U okviru programa želi se podići ICEJ na razinu istovrsnih europskih obrazovnih centara, a, kako kaže Malović, to, uz modernizaciju opreme "tešku" oko 120 tisuća eura, znači edukaciju novinara i trening budućih instruktora na najvišoj profesionalnoj razini, raspravu o profesionalnim standardima i novinarskoj etici, nakladničku djelatnost, radionice, seminare i tribine.

Tako će uskoro u Novinarskom domu početi redovite mjesečne javne tribine pod nazivom "Medijski četvrtak u 19". Prva bi se trebala održati 17. ožujka.

"Hrvatsko je novinarstvo opterećeno teškoćama, skandalima, neriješenim strukovnim i vlasničkim pitanjima, pritiscima na novinare, manipuliranjem medijima i u takvom ozračju vrlo je važno pokrenuti rasprave o bitnim pitanjima suvremenog novinarstva i novinstva", kaže Malović. On smatra da takve rasprave imaju posebno mjesto u kontekstu pregovaračkog procesa u pristupanju EU.

Kao logistička potpora tribini uskoro će se osnovati i Zbor novinara za euro-atlantske integracije.

Thomas Bauer sa Sveučilišta u Beču, ujedno i koordinator programa u ime Europske komisije, smatra da bi svaku tribinu trebalo posvetiti jednoj od gorućih medijskih tema, uz gostovanje uglednih međunarodnih i hrvatskih stručnjaka. Po njegovim riječima, sudionici tih tribina trebali bi stvoriti ozračje kulture dijaloga i pomoći medijima da ostvare svoju društvenu ulogu.

Bauer smatra da su za ostvarenje zadaća iz trogodišnjeg programa edukacije i osposobljavanja hrvatskih novinara i medija presudne tri značajke: pretvaranje medija u gospodarsko i kulturno dobro zemlje, osposobljavanje medija za demokratsko sudjelovanje u europskim integracijama i podizanje kakvoće novinarstva na europsku razinu.

Predsjednik skupštine ICEJ-a Ante Gavranović je ulazak u TEMPUS program usporedio sa svojevremenom odlukom Europske (EFJ) i Svjetske (IFJ) novinarske federacije da HND prime u stalno članstvo prije međunarodnog priznanja Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙