FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 27. siječnja 2005.(Hina) -

ZAGREB - Ivana Belajec, Đurđa Peternel, Kata Oružec i Đuro Oružec proglašeni su sinoć na svečanosti u Zagrebu "pravednicima među narodima" jer su izložili svoje živote spašavajući Židove u Drugom svjetskom ratu. To najviše odličje koje Izrael dodjeljuje nežidovima uručila je, dobitnicima, odnosno njihovim potomcima izraelska veleposlanica za Hrvatsku Yael Rubinstein na svečanosti u Gradskoj vijećnici. Ona im je zahvalila u ime Izraela, a u ime spašenih, pravednicima je zahvalila Vera Zoričić-Schwabenitz, istaknuvši da je malo ljudi koji bi se usudili na takav pothvat. "Ne mogu za sebe reći da bih to učinila", kazala je. Nazočne su pozdravili predsjednik Stipe Mesić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. U Hrvatskoj ovo izuzetno odličje sada ima 99 osoba.

ZAGREB - U sklopu Dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja, kada se diljem svijeta obilježava spomen na 27. siječnja 1945. - dan oslobođenja koncentracijskoga logora Auschwitz, danas počinje seminar "Strategija učenja i poučavanja o holokaustu", koji će se održati u Zagrebu i Jasenovcu. Na seminaru će se učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola upoznali s novim metodama poučavanja o holokaustu i drugim zločinima protiv čovječnosti. Dan sjećanja na holokaust prvi put je u hrvatskim školama obilježen prošle godine. Na Međunarodnome forumu u Stockholmu 2000. dogovoreno je da učenje o holokaustu bude sastavni dio obrazovnih programa.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader na sinoćnjem sastanku u Predsjednikovu uredu na Pantovčaku uskladili su predstojeće vanjskopolitičke aktivnosti, potvrdila je pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika Danijela Barišić. Također su dogovorili sastanak na kojem će biti nazočni ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić. Predsjednik Mesić je nedavno izjavio da očekuje da se ministar obrane Berislav Rončević zahvali na toj dužnosti, zamjerajući mu neodmjerene izjave tijekom predsjedničke izborne kampanje u vezi Mesićevih sumnji u zakonitost nabave kamiona za potrebe HV-a. Mesić je izjavio da on ne može smijeniti ministra obrane, ali da to može sugerirati premijeru koji o tome odlučuje. Sinoćnji sastanak predsjednika države i premijera je prvi nakon predsjedničkih izbora.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka umjesto danas, kako je prvotno planirano, sastat će se tek za osam dana, najavljeno je jučer iz Banskih dvora. Naime, Sanader danas putuje u švicarski Davos na Svjetski gospodarski forum, a pomicanjem sastanka za osam dana stranke dobivaju priliku za dodatne konzultacije o imenima osoba koje će biti u pregovaračkom timu koji će u ime Hrvatske pregovarati s EU. Po ranijim najavama, premijer i stranački prvaci na tom bi sastanku trebali razgovarati i o imenima osoba koje će ući u Nacionalni odbor za nadzor pregovora s EU. Za sada se službeno ne zna ni njegov predsjednik, no mediji nagađaju da bi to mogao biti šef SDP-a Ivica Račan ili šef saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica.

ZAGREB - Ministar prometa Božidar Kalmeta predstavit će danas na konferenciji za novinare sažetke tri ugovora iz 2001. godine kojima se definiraju međusobni odnosi hrvatske Vlade i Deutsche Telekoma u vezi tadašnje prodaje 16 posto dionica hrvatske telekomunikacijeske tvrtke. Ugovorom potpisanim 17. listopada 2001. DT je postao većinskim ili vlasnikom 51 posto dionica HT-a, otkupivši dodatnih 16 posto dionica. Prije toga, u listopadu 1999., DT je postao strateški partner HT-a, kada mu je hrvatska Vlada prodala 35 posto dionica HT-a.

ZAGREB - Upotreba zimske opreme obavezna je u gotovo cijeloj Hrvatskoj, osim u pojedinim priobalnim regijama, a nadležne cestarske službe i operativno-komunikacijski centri MUP-a svim vozačima savjetuju da zbog snijega i vrlo jakog, ponegdje orkanskog vjetra, odgode putovanja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Stanje na cestama može se saznati na dežurnom informativnom broju HAK-a 01/4640 800.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙