FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: AUSCHWITZ SE NEĆE ZABORAVITI, NITI SE SMIJE PONOVITI

WASHINGTON,27. siječnja(Hina) - Zločin počinjen u nacističkom logoruAuschwitzu se nikad neće zaboraviti, niti će se dozvoliti da se onponovi, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za Glas Amerike(VOA).
WASHINGTON,27. siječnja(Hina) - Zločin počinjen u nacističkom logoru Auschwitzu se nikad neće zaboraviti, niti će se dozvoliti da se on ponovi, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za Glas Amerike (VOA).

Mesić će u četvrtak zajedno s čelnicima još 43 države u Auschwitzu odati počast žrtvama najvećeg nacističkog logora smrti u kojem je ubijeno oko 1,5 milijuna ljudi, najviše Židova.

"Odavanjem počasti žrtvama Auschwitza, ali i svih drugih stratišta nevinih ljudi, pokazat ćemo da znamo što se događalo, da nikada nećemo zaboraviti i da nećemo dozvoliti da se ponovi," rekao Mesić u razgovoru za Glas Amerike objavljenom u srijedu.

U Auschwitzu je ubijeno i oko sedam tisuća hrvatskih Židova koji su iz Hrvatske deportirani u Poljsku dogovorom Nijemaca i njihovih hrvatskih saveznika ustaša, navodi VOA.

"Ni mi svoju prošlost ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Naprijed možemo krenuti jedino ako se suočimo s istinom, ne pokušavajući mijenjati prošlost ili je drugačije tumačiti," kazao je Mesic

Govoreći o žrtvama ustaškog logora Jasenovac Mesić je rekao da su "nevine ljude ubijali oni koji su zloupotrijebili ideju hrvatske države kao pokriće za ubojstva, pljačke i progone".

"Ne smijemo dozvoliti da ikada više zbog pripadnika kvislinške tvorevine NDH ljaga padne na cijeli hrvatski narod", rekao je on.

Mesić je rekao da je osim donošenja zakona o zabrani veličanja totalitarnih režima, kojeg je najavila hrvatska Vlada, važno i sustavno obrazovanje mladih o tom pitanju.

"Moramo imati udžbenike iz kojih će djeca učiti pravu istinu o Drugom svjetskom ratu, iz kojeg je Hrvatska izašla na strani antifašističke pobjedničke vojske," rekao je Mesić dodajuci da "u Hrvatskoj nema i ne može biti rehabilitacije ustaštva i fašizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙