FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Otvorena izložba posvećena Johnu Kennedy-u

BEČ, 26. siječnja 2005. (Hina) - U Muzeju grada Beča na Karlsplatzu usrijedu navečer je otvorena izložba pod naslovom "John F. Kennedy"(1917.-1963.)
BEČ, 26. siječnja 2005. (Hina) - U Muzeju grada Beča na Karlsplatzu u srijedu navečer je otvorena izložba pod naslovom "John F. Kennedy" (1917.-1963.)

Oko 400 eksponata, fotografija, tonskih dokumenata, filmskog materijala, članaka iz novina, suvenira i umjetničkih djela kao na primjer slika Andya Warhola govore o životu i značenju legendarnog američkog predsjednika i svjedoče o povijesnim događajima 60-tih godina prošlog stoljeća.

U središtu izložbe je skoro 7 metara duga limuzina Cadillac - Fleetwood u kojem se američki predsjednik vozio tada u Beču.

Izložba je prikaz života i političkog puta Johna F. Kennedy-a, rekao je prigodom otvaranja direktor bečkog Muzeja Wolfgang-Kos dodavši "Mit Kennedy-a igra najveću ulogu na izložbi ali i umjetnost i umjetnici tog vremena. Najpoznatiji je Andy Warhol koji je slikao Kennedy-a posebice njegovu suprugu Jackie."

Posebni dio izložbe odnosi se na "susret na vrhu Kennedy-a i Hruščova 1961. u Beču" prikazuje dva najmoćnija državnika u povijesnom trenutku napetih međunarodnih odnosa kada je postojala velika opasnost atomskog rata.

Prvi susret dvojice državnika u Beču održan je 3. lipnja 1961. u američkom veleposlanstvu, zatim je Kennedy nazočio svetoj misi u bečkoj Katedrali sv. Stjepana na kojoj je kardinal Koenig molio za mir u svijetu. Drugi susret je održan u ruskom veleposlanstvu a teme razgovora su bile atomsko razoružanje, kriza na Kubi, Laosu, Kongu, situacija u Berlinu. Nakon bečkog susreta na vrhu hladni rat je bio još hladniji a Hruščov i Kennedy se više nikada nisu sreli. Samo nekoliko tjedana kasnije DDR je počeo graditi Berlinski zid, Rusi su počeli nuklearne pokuse, svjetski mir je bio krhkiji nego ikada posebice kada su Amerikanci otkrili na Kubi ruske rakete. Johnu F. Kennedyu i Nikiti Hruščovu bilo je jasno da u slučaju rata postoje samo gubitnici.

Dvije godine i pol nakon Bečkog summita John F. Kennedy je 22. studenog 1963. u Dallasu ubijen. Kratko vrijeme nakon toga Nikita Hruščov je razriješen svih državničkih funkcija.

Susret Kennedy-a i Hruščova u neutralnoj Austriji bio je nakon Državnog ugovora 1956. godine prvi veliki međunarodni događaj. Pratilo ga je tisuću i 500 novinara.

Izložba "John F. Kennedy" ostvarena je u suradnji s njemačkim Povijesnim muzejom (DHM Berlin) - otvorena je u bečkom Muzeju do 24. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙