FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tvornica Karbon-nova zabetonirala opasan otpad?

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Za tvornicu "Karbon-nova" uZaprešiću postoje opravdane sumnje da je zabetonirala opasan otpad,izvijestilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenjai graditeljstva.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Za tvornicu "Karbon-nova" u Zaprešiću postoje opravdane sumnje da je zabetonirala opasan otpad, izvijestilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo je nakon prijave nevladine udruge Zelene akcije da Karbon-nova nezakonito postupa s opasnim otpadom 25. siječnja tamo uputilo građevnu inspekciju i inspekciju zaštite okoliša.

Ministarstvo podsjeća da je 31. svibnja prošle godine utvrđeno postojanje 60 tona opasnog otpada uskladištenog u krugu te tvornice te im je naređeno zbrinjavanje cjelokupne količine otpada.

Obavljenim nadzorom 25. siječnja ove godine utvrđeno je da je zbrinuto 30 tona opasnog otpada, za što postoji propisna dokumentacija, a inspektor zaštite okoliša zatražio je u roku osam dana dostavu dokumentacije o kupnji nekretnine "Karbon-nova" s klauzulom odgovornosti o zbrinjavanju otpada preostalog iz stare prizvodnje.

Vezano za otpad koji je navodno zabetoniran u temelje zgrade inspekcija zaštite okoliša i Ministarstvo unutarnjih poslova provode daljnje istražne radnje.

Očevidom građevne inspekcije utvrđeno je da je dijelu poslovnog objekta izgrađen potporni zid s asfaltiranim platoom koji se naslanja na adaptirani dio poslovnog objekta.

Prilikom adaptacije poslovnog objekta, na sjeverozapadnoj strani izvedena je armirano-betonska ploča koja je oslonjena na nosive vanjske zidove. Prostor između postojeće i novo izvedene armirano-betonske ploče zatrpan je materijalom nepoznatog sastava i porijekla.

Investitor za adaptaciju nije inspekciji predočio na uvid glavni projekt s potvrdom nadležnog tijela graditeljstva, kao ni glavni projekt za gradnju potpornog zida.

Sukladno utvrđenom činjeničnom stanju da se radovi izvode bez potvrđenog glavnog projekta, viši građevinski inspektor naredio je zatvaranje gradilišta, a dalje po zakonu slijedi donošenje rješenja o uklanjanju građevine, odnosno njezinog dijela koji se gradi bez potvrđenog glavnog projekta, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xbma ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙