FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sharon: Izrael je naučio lekcije iz Auschwitza

JERUZALEM, 26. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Izrael je naučio lekcije izAuschwitza i osigurao svoju vlastitu obranu od neprijatelja, izjavioje u srijedu izraelski premijer Ariel Sharon na posebnoj sjedniciizraelskog parlamenta Knesseta posvećenoj 60. obljetnici oslobođenjanacističkog logora smrti.
JERUZALEM, 26. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Izrael je naučio lekcije iz Auschwitza i osigurao svoju vlastitu obranu od neprijatelja, izjavio je u srijedu izraelski premijer Ariel Sharon na posebnoj sjednici izraelskog parlamenta Knesseta posvećenoj 60. obljetnici oslobođenja nacističkog logora smrti.

"Država Izrael naučila je lekcije Auschwitza. Ona je naučila braniti se, braniti svoje državljane od neprijatelja i predstavlja utočište za Židove. Lekcija je ta da možemo računati samo na sebe", rekao je Sharon, te kazao da su i mjere koje njegova vlada poduzima protiv Palestinaca "odluke o legitimnoj obrani".

Sharon je u tom kontekstu citirao ubijenog crnačkog vođu Martina Luthera Kinga koji je rekao da "anticionizam nije ništa drugo nego zamaskirani antisemitizam".

Sharon je oštro kritizirao stajalište saveznika tijekom Drugog svjetskog rata "koji su znali da su Židovi na putu istrebljenja i nisu ništa učinili". "Oni (saveznici) nisu učinili ništa za rješenje problema. Nisu se željeli time baviti i odbili su, na primjer, bombardirati željezničke pruge između Mađarske i Auschwitza gdje je svakodnevno ubijano 10.000 Židova", nastavio je.

Sharon je podsjetio i na sudbinu broda "Saint Louis" koji je 1939. napustio Njemačku s 1.000 židovskih izbjeglica, a kojem Kuba i SAD nisu dopustili pristanak u njihove luke. "Ti Židovi su se vratili u Europu i većina ih je ubijena u logorima", rekao je i dodao: "Svijet uopće nije mario za to što ubijaju Židove. To je jedini zaključak koji se nameće".

"Ali 60 godina nakon Auschwitza, svjedoci se gase, a neznanje raste. Veliki broj ljudi u svijetu ne zna što se tada događalo. Šezdeset godina nakon Auschwitza mržnja ponovno prijeti", rekao je Sharon.

"Nastavit ćemo djelovati kako sjećanje na Auschwitz ne bi bilo zaboravljeno. Izrael je vrlo mala zemlja, ali vrlo sposobna. Mi smo jedina zemlja na svijetu u kojoj Židovi imaju mogućnost da se sami obrane. Tu nikada nećemo popustiti. To je naša povijesna odgovornost, to je moja odgovornost", zaključio je Sharon.

Nakon Sharonova govora, održana je molitva u znak sjećanja na žrtve nacizma. Na posebnoj sjedinici u Knessetu nazočan je bio i diplomatski zbor u Izraelu.

Velika komemoracija 60. godišnjice oslobođenja Auschwitza održat će se u četvrtak na mjestu nekadašnjeg logora smrti u kojem je ubijeno više od 1.5 milijuna ljudi. U Auschwitzu će se u četvrtak u nazočnosti preživjelih zatočenika logora i vojnika Crvene armije koji su logor oslobodili, okupiti najviši čelnici iz 44 zemlje, među njima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙