FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro istaknuti hrvatski ekonomist Gorazd Nikić

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Istaknuti hrvatski ekonomist GorazdNikić umro je jučer u Zagrebu u 69. godini života, priopćio je danaszagrebački Ekonomski institut.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Istaknuti hrvatski ekonomist Gorazd Nikić umro je jučer u Zagrebu u 69. godini života, priopćio je danas zagrebački Ekonomski institut.

Rođen je u Zagrebu 23. lipnja 1936. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu i Muzičkoj akademiji zagrebačkog Sveučilišta. Magistrirao je na području ekonomskih znanosti Yale, a doktorirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Od početka sedamdesetih do kraja devedesetih godina znanstvenoistraživački rad Gorazda Nikića u velikoj mjeri privlači problematika tekućih gospodarskih kretanja, sistem i politika ekonomskih odnosa s inozemstvom.

U devedesetima njegov rad usredotočuje se na pitanja međunarodnih ekonomskih odnosa Republike Hrvatske i deviznog tečaja u procesu tranzicije. U tom kontekstu dao je zapažen doprinos na projektu strategije razvoja RH "Hrvatska u 21. stoljeću".

Objavio je preko 130 znanstvenih članaka i četiri knjige.

Gorazd Nikić bio je voditelj katedre za međunarodnu ekonomiju na Visokoj školi za vanjsku trgovinu u Zagrebu, redoviti profesor na Pravnom fakultetu, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta, savjetnik premijera za gospodarstvo, od 1996. do 2000. član Savjeta Hrvatske narodne banke.

Odlukom Predsjednika Republike odlikovan je 2001. godine redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙