FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska proizvodnja čelika trebala bi doseći novu rekordnu razinu

PARIZ, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Proizvodnja čelika u svijetu,pokretana snažnim gospodarskim rastom Kine, trebala bi ove godinedoseći novu rekordnu razinu, predviđaju u Organizaciji za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD).
PARIZ, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Proizvodnja čelika u svijetu, pokretana snažnim gospodarskim rastom Kine, trebala bi ove godine doseći novu rekordnu razinu, predviđaju u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Nakon probijanja razine od milijarde tona u 2004., rast proizvodnje čelika ove bi godine trebao iznositi oko pet posto, a iduće usporiti na 3,5 posto, predviđaju u OECD-u.

Prošle godine proizvodnja čelika u svijetu dosegnula je 1,05 milijardi tona, što je za 8,7 posto više u odnosu na 2003. Kina je zaslužna za više od četvrtine ukupne prošlogodišnje proizvodnje, odnosno 26 posto.

U prvoj polovini 2005. očekuje se daljnji rast cijena čelika, dok će nakon toga nastupiti njihovo stabiliziranje, kazao je Franco Mannato, ekonomist OECD-a. "Ne možemo imati beskonačan porast cijena. Čelik je jedan od najznačajnijih osnovnih materijala u svijetu i njegovo poskupljenje ima reperkusija svugdje. Moramo shvatiti da će u određenom trenutku proizvođači čelika morati ograničiti povećanja", kazao je Mannato.

Upozorio je također da će sve više jenjati spremnost potrošača čelika da prihvate nastavljeni rast cijena. "Industrija čelika mora biti oprezna", dodao je Mannato. "Na određenoj razini cijena, sve će se više razmatrati zamjenski materijali. To smo uočili u automobilskoj industriji gdje određeni proizvođači sada koriste aluminij".

Dodao je, međutim, da su priče o štrajku kupaca pretjerane. "Čelik trebaju svi", kazao je.

Kineski uvoz čelika, koji je poticao naglo jačanje cijena, prošle je godine smanjen za 24 posto na oko 30 milijuna tona. Mannato je kazao da bi se smanjenje kineskog uvoza čelika trebalo nastaviti ove i iduće godine, dok će izvoz, koji je lani možda i udvostručen, vjerojatno nastaviti rasti.

Ekonomisti u međuvremenu predviđaju da bi se trenutna fragmentirana industrija čelika trebala nastaviti konsolidirati u nadolazećim godinama, poput sličnih poteza kojim su stvoreni divovi poput Arcelora u 2002. i Mittala u 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙