FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski Vrhovni sud ukinuo odluke o dugu Istraturista NLB-u

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Slovenski Vrhovni sud ukinuo odlukeo dugu Istraturista NLB-u
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Slovenski Vrhovni sud ukinuo odluke o dugu Istraturista NLB-u

HINA - Financijski servis

Slovenski Vrhovni sud ukinuo je kao nezakonite odluke nižih slovenskih sudova po kojima bi umaška hotelska tvrtka Istraturist bila dužna platiti Novoj Ljubljanskoj banci 31 milijun tadašnjih njemačkih maraka glavnog duga, uvećano za zatezne kamate, objavili su danas iz Zagrebačke banke i Istraturista.

Ta će odluka, navodi se u priopćenju, imati značajan utjecaj na konačni ishod toga dugogodišnjeg spora, koji se i dalje nastavlja na nižim slovenskim, ali i hrvatskim sudovima, u sasvim drugačijim pravnim okolnostima nego su bili kada je spor pokrenut.

Riječ je o 31 milijuna njemačkih maraka tzv. stare devizne štednje, koju su hrvatski građani 1992., nakon što je Ljubljanska banka uskratila isplatu, prenijeli na Zagrebačku banku. Većina tako prenesenih potraživanja hrvatskih građana je u skladu s tadašnjim propisima prenesena Republici Hrvatskoj kao javni dug, koji je isplaćivan na teret državnog proračuna. Za razliku od toga, kako se navodi, Zagrebačka banka je u dogovoru s Ministarstvom financija zadržala taj iznos kao vlastiti devizni dug te ga isplaćivala građanima iz vlastitih sredstava.

Na taj je način Zagrebačka banka zadržala 31 milijun maraka potraživanja prema stvarnom dužniku, Ljubljanskoj banci, te ga prenijela Istraturistu, kako bi tim potraživanjem mogao prebiti svoje tadašnje dugovanje prema Ljubljanskoj banci.

Cijela je transakcija, pojašnjava se, imala za cilj smanjenje inozemnog zaduženja i barem djelomično otklanjanje nastanka hrvatskog javnog duga s osnova prenesene stare devizne štednje.

No, slijedom kasnijeg osnivanja Nove Ljubljanske banke, koja je preuzela samo prava ali ne i obveze stare Ljubljanske banke, slovenska je strana osporila Istraturistu njegovo pravo na prebijanje potraživanja. Pritom su se i niži slovenski sudovi oslanjali na slovenske pravne propise, koji su svim drugim državljanima bivše Jugoslavije, osim slovenskim, uskraćivali pravo na pravnu zaštitu.

Nova ljubljanska banka tužila je Istraturist 1994. godine i 2000. dobila spor na ljubljanskom Okružnom sudu, na što se hrvatska strana žalila.

Istraturist je početkom 2004. pred slovenskim Vrhovnim sudom pokrenuo postupak revizije drugostupanjske presude Višeg trgovačkog suda u Ljubljani koja je donesena u korist Nove ljubljanske banke u predmetu protiv Istraturista. Uz taj izvanredni pravni lijek, Istraturist je protiv iste odluke podnio i zahtjev za obnovu postupka ljubljanskom Okružnom sudu kao prvostupanjskom u ovom predmetu te zahtjev za zaštitu zakonitosti o kojem odlučuje slovensko Državno tužiteljstvo.

Većinski vlasnik tvrtke, sa oko 72 posto dionica, je Zagrebačka banka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙