FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija predlaže moratorij na otplatu dugova zemalja pogođenih tsunamijem

LONDON, 4. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Britanija je partnerima uskupini najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 predstavila prijedlogo "trenutnom moratoriju" na otplatu dugova zemalja pogođenihtsunamijem u Indijskom oceanu.
LONDON, 4. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Britanija je partnerima u skupini najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 predstavila prijedlog o "trenutnom moratoriju" na otplatu dugova zemalja pogođenih tsunamijem u Indijskom oceanu.

Britanski ministar financija Gordon Brown izjavio je da bi zamrzavanje "za početak" oko tri milijarde dolara godišnjih otplata dugova zemalja koje su najteže pogođene tsunamijem moglo biti sastavni dio šireg paketa hitne pomoći i fonda za obnovu.

"Predlažemo trenutni moratorij na otplatu dugova zemalja pogođenih katastrofom", izjavio je za BBC Radio ministar Brown. "To bi rezultiralo analizom dugova tih zemalja uz mogućnost nekih otpisa i istodobno bi jamčilo da će novac biti usmjeren područjima i ljudima u tim zemljama kojima je najpotrebniji", tumači britanski ministar financija, dodajući da je dobio potporu SAD za "prvu ideju o zamrzavanju otplate dugova".

Zamrzavanje bi bilo popraćeno komplementarnim koracima, ističe Brown: "Međunarodni monetarni fond ponudit će pomoć za hitne slučajeve, posebno Maldivima, Šri Lanki i Indoneziji, koja bi mogla dosegnuti jednu milijardu dolara".

"Svjetska banka dala je početni doprinos pomoći za hitne slučajeve a sljedećih nekoliko dana znatno će povećati tu pomoć svotom namijenjenom obnovi koju će najaviti predsjednik Svjetske banke", najavljuje britanski ministar financija Gordon Brown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙