FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan raspravlja o mogućnosti prepuštanja carskog prijestolja ženi

TOKIO, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Savjetnici japanskogpredsjednika vlade u utorak su počeli raspravu o osjetljivom pitanjuizmjene japanskog zakona o nasljeđivanju carskog prijestolja kako birazmotrili mogućnost da prijestolje preuzme žena i tako očuva jednu odnajstarijih svjetskih monarhija.
TOKIO, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Savjetnici japanskog predsjednika vlade u utorak su počeli raspravu o osjetljivom pitanju izmjene japanskog zakona o nasljeđivanju carskog prijestolja kako bi razmotrili mogućnost da prijestolje preuzme žena i tako očuva jednu od najstarijih svjetskih monarhija.

U japanskoj carskoj obitelji u posljednjih 39 godina nije rođen niti jedna dječak a nade da će pojaviti muški nasljednik pomućene su prije tri godine kada je princeza Masako rodila svoje prvo i jedino dijete, princezu Aiko.

Mnogi zakonodavci, i u vladajućim i u oporbenim strankama, kao i velika većina glasača skloni su mijenjanju zakona kako bi se omogućilo da žena preuzme carsku ulogu, koja u Japanu nema političku moć ali ima veliki simbolički značaj i duboko je ukorijenjena u tradiciji.

"Premda na umu moramo imati povijest i tradiciju, moramo se prilagoditi promjenama u suvremenom društvu", rekao je novinarima Hiroyuki Yoshikawa koji se nalazi na čelu skupine koja raspravlja o mogućnosti promijene zakona.

Rasprava posebno ustanovljene skupine od deset članova, koja svoje preporuke treba iznijeti najesen, ipak će biti osjetljiva radi protivljenja promijeni zakona od strane ultrakonzervativaca i desničara koji žele očuvati mušku dinastijsku liniju za koju vjeruju da je stara 2600 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙