FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael planira izgradnju željeznice od Gaze do Zapadne obale

TEL AVIV, 25. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Izrael planira izgradnjuželjezničke pruge koja bi povezala pojas Gaze sa Zapadnom obalom, pišeu utorak izraelski list Ma'ariv.
TEL AVIV, 25. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Izrael planira izgradnju željezničke pruge koja bi povezala pojas Gaze sa Zapadnom obalom, piše u utorak izraelski list Ma'ariv.

U skladu s izraelskim planovima, prva željeznička postaja bila bi Gaza, a nastavljala bi prema Tulkaremu na sjeveru Zapadne obale preko južne izraelske luke Ashdod, što bi i palestinskim gospodarstvenicima omogućilo bolji pristup luci.

Izraelska vlada razmatra koliko bi koštao takav projekt, koji bi morao uključiti i snažne sigurnosne mjere, piše list. Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres o tome bi pitanju trebao razgovarati s predstavnikom Svjetske banke za palestinsko područje Nigelom Robertsom.

Izraelci bi željeli da pola projekta financira Svjetska banka, piše Ma'ariv, te dodaje da se Izraelci nadaju kako će plan dovesti do prestanka optužbi Svjetske banke prema kojima bi Palestinci mogli imati poteškoće u stvaranju profitabilne ekonomije nakon što se Izraelci jednostrano povuku iz pojasa Gaze, jer će im navodno biti zabranjeno da ondje izgrade pomorsku ili zračnu luku.

"Vlak mira", kako ga naziva Ma'ariv, omogućit će i bolju povezanost između Zapadne obale i Gaze.

Pozivajući se na vladine izvore, list piše kako je američka agencija USAID ponudila 9 milijuna dolara za kupnju staklenika u židovskom naselju Gush Katif u pojasu Gaze. Agencija je također spremna izdvojiti 56 milijuna dolara za razvoj palestinske poljoprivrede u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja, prenosi izraelski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙