FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka- Nastavljeno suđenje krijumčarima kave i tehničke robe

RIJEKA,25. siječnja(Hina) - Suđenje osumnjičenima za krijumčarenje kavei tehničke robe preko graničnog prijelaza Brod na Kupi nastavljeno jedanas na Županijskom sudu u Rijeci.
RIJEKA,25. siječnja(Hina) - Suđenje osumnjičenima za krijumčarenje kave i tehničke robe preko graničnog prijelaza Brod na Kupi nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Rijeci.

Glavna rasprava u ovom ponovljenom suđenju skupini, koju predvode prvoosumnjičeni carinik Toni Glad iz Delnica, uz carinika Vladimira Jurkovića iz Skrada, počela je jučer nakon višegodišnjeg odgađanja.

Prvo suđenje toj skupini za krijumčarenje, počinjeno 1997., završeno je donošenjem presuda 2000. Nakon žalbi nepravomoćno osuđenih Vrhovnom sudu RH cijelo je suđenje poništeno te je rasprava vraćena na početak. Od tada Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci, predvođeno sutkinjom Ikom Šarić, pokušava sazvati početak glavne rasprave što je do jučer, zbog nedolaska optuženika opravdanih bolestima, bilo nemoguće.

Danas su kao svjedoci pozvani majka prvooptuženoga Tonija Glada Nada Glad te supruga optuženoga Adonisa Dokuzovića Mirjana Dokuzović.

Pročitani su njihovi iskazi iz istražnog postupka u kojemu Gladova majka govori o novcu pronađenom u njegovu stanu prilikom pretrage prije uhićenja, tvrdeći da je to posuđeni novac njegova prijatelja. Mirjana Dokuzović govorila je o poslovanju tvrtke njezina supruga Adonisa koja se bavi prodajom glazbenih instrumenata tvrdeći kako nisu točne optužbe da je krijumčario te instrumente preko granice, a za što ga se tereti u optužnici.

U optužnici se Tonija Glada i Vladimira Jurkovića tereti da su, uz pomoć optuženih špeditera Rade Lisca i Stanka Raukara te trgovaca Dokuzovića, Pere Vojina, Kate Bakule, Darka Pletikosića, Nevena Avramovića, Jeronima Kuharića i Vladimira Rodina, a u organizaciji Silvane Burle, prokrijumčarili više od 200 kamiona i kombija kave i tehničke robe. Tereti ih se da su time počinili ukupnu štetu državi od 100 milijuna kuna za neplaćenu carinu.

Optužena Silvana Burla pobjegla je u inozemstvo nakon prvog suđenja te joj se sudi u odsutnosti. Jedan od optuženih Mario Burić nestao je tijekom prvoga suđenja, a kasnije je pronađen kostur u šumi blizu Delnica za kojega se utvrdilo da pripada njemu te da je bio žrtva ubojstva. To je ubojstvo još uvijek nerazjašnjeno.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 21. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙