FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damir Hrlić prvi hrvatski policajac u misiji UN-a

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Glavni policijski inspektor uOdjelu za nezakonite migracije MUP-a Damir Hrlić otputovati će sutrana šest mjeseci u misiju Ujedinjenih naroda (UN) u Istočni Timor kaoprvi hrvatski policajac koji sudjeluje u nekoj od misija UN-a.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Glavni policijski inspektor u Odjelu za nezakonite migracije MUP-a Damir Hrlić otputovati će sutra na šest mjeseci u misiju Ujedinjenih naroda (UN) u Istočni Timor kao prvi hrvatski policajac koji sudjeluje u nekoj od misija UN-a.

Njegov zadatak u Istočnom Timoru, državi koja je stekla neovisnost 2002., biti će da u suradnji s kolegama iz raznih zemalja obučava i savjetuje u ustroju lokalne policije, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Filip Dragović.

Inspektor Hrlić prvi je hrvatski policajac koji odlazi u neku misiju UN-a i to nakon pripremnog tečaja UN-a za policajce u Turskoj. U MUP-u radi već 16 godina, a na predstavljanju novinarima kazao je da će u misiji na najbolji način promicati Hrvatsku i MUP.

Pomoćnik ministra kazao je da MUP ove godine planira još nekoliko policijskih službenika poslati na seminare UN-a i eventualno ih, sukladno potrebama, poslati u slične misije. Istaknuo je da je Hrlić dugogodišnji policijski službenik koji se već dugo bavi problemom nezakonitih migracija, ne samo na području Hrvatske, već da je uključen i u razne međunarodne aktivnosti.

Stalni predstavnik Ureda UN programa za razvoj Cornelis Klein izrazio je zadovoljstvo što prvi hrvatski policajac odlazi u misiju UN-a u istočni Timor, gdje je potrebno ustrojiti profesionalnu policiju. Naglasio je da je to jedna od najuspješnijih UN-ovih misija.

Hrvatska policija do sada je sudjelovala u nekoliko mirovnih misija OESS-a, poput onih na Kosovu i Gruziji, gdje je još uvijek jedan policajac. Dvojica policajaca su odnedavno u NATO misiji u Afganistanu.

Osim predstavljanja inspektora Hrlića, novinarima je predstavljen i projekt Nacionalnog informatičkog sustava za upravljanje granicom u okviru projekt CARDS-a, kojeg MUP provodi u suradnji s francuskim MUP-om. Projekt je započet prije godinu dana, s 2,5 milijuna eura financira ga Europska unija, a cilj mu je uspostava upravljanja granicom u skladu s tzv. schengenskim kriterijima.

Međunarodni prelazi Pleso i Bajakovo biti će testne lokacija na kojima će se postaviti suvremena informatička oprema za nadzor granice i putnika kakva se koristi u zemljama EU-a, rečeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙