FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen "Veliki dan hrvatskog sporta"

ZAGREB, 17. siječnja (Hina) - Prigodnom svečanošću večeras je ukoncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu proslavljen "Velikidan hrvatskog sporta" u spomen na 17. siječnja 1992. kada je Hrvatskiolimpijski odbor (HOO) primljen u međunarodnu olimpijsku obitelj.
ZAGREB, 17. siječnja (Hina) - Prigodnom svečanošću večeras je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu proslavljen "Veliki dan hrvatskog sporta" u spomen na 17. siječnja 1992. kada je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) primljen u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Na svečanosti, kojoj je pored velikog broja sadašnjih i bivših sportaša i sportskih djelatnika bio nazočan i predsjednik Republike Stjepan Mesić, proglašeni su najuspješniji hrvatski sportaši i ekipe, trener, najveće sportske nade, najuspješniji sportaš s invaliditetom, te trofeji HOO-a kao nagrada za životno djelo najistaknutijim pojedincima i udrugama za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju sporta u Republici Hrvatskoj.

Nakon što je četiri godine uzastopce nagradu za najuspješnija hrvatsku sportašicu dobivala Janica Kostelić, ove godine to je priznanje pripalo atletičarki Blanki Vlašić. Naslov najboljeg sportaša Hrvatske u prošloj godini pripao je Duji Draganji, koji je na Olimpijskim igrama u Ateni osvojio srebrnu medalju na 50 metara slobodno. Naslov najbolje muške ekipe pripao je hrvatskim rukometašima, svjetskim prvacima iz Portugala, te olimpijskim pobjednicima iz Atene, dok je u izboru za najbolju ekipu slavila reprezentacija u samostrelu, svjetske prvakinje iz čeških Otrokovica.

Nagradu za najuspješnijeg hrvatskog trenera po drugu godinu uzastopce ponio je izbornik zlatnih rukometaša Lino Červar, koji se u emocionalnom govoru osvrnuo na posljednje napise u novinama o slučaju "Červar - Kostelić", dok su naslov najveće nade hrvatskog sporta ponijeli karatašica Jelena Kovačević, te boćar Goran Percan. HOO je dodijelio i nagradu za najuspješnijeg sportaša-osobu sa invaliditetom, koju je dobio Mihovil Španja, osvajač triju brončanih medalja na paraolimpijskim igrama u Ateni.

Već četvrtu godinu HOO dodjeljuje Nagradu Matiju Ljubek za najistaknutije pojedince i udruge, a ove godine su tu nagradu za životno djelo dobili Ivan Horvat, Emil Hofman, Ozren Bonačić, Minski Fabris, te jedriličarski klub Uskok iz Zadra.

Na svečanosti je član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Antun Vrdoljak uručio nagradu MOO-a za životno djelo legendi hrvatskog novinarstva Žarku Susiću, koji je se novinarstvom bavi 70 godina, a izvještavao sa 16 olimpijskih igara. Vrdoljak je uručio i posebnu nagradu HOO-a i televizijskom komentatoru i novinaru Borisu Mutiću.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša u kratkom se govoru zahvalio sportašima na rezultatima ostvarene u protekloj godini, dodavši kako se nada da će nadolazeća godina biti barem jednako uspješna. Obilježavanju "Velikog dana Hrvatskog sporta" bili su nazočni i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, ministar obrane Berislav Rončević, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i dogradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙