FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

KIJEV

Uoči samog početka trijumfalne inauguracije, novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko osigurao je u nedjelju američku potporu za približavanje zemlje Europi. Osvojivši izbore obećanjem da će bivšu sovjetsku republiku približiti Zapadu uz istodobno konsolidiranje tradicionalnih veza s Rusijom, Juščenko će za trećeg postsovjetskog predsjednika (nakon Leonida Kravčuka i Leonida Kučme) prisegnuti na velikoj svečanosti koja predstavlja prekretnicu u povijesti Ukrajine. Nakon svečane prisege u parlamentu Juščenko (50) će se uputiti na Trg neovisnosti, poprište bučnih prosvjeda koji su osigurali ponavljanje neregularnog drugog kruga izbora kako bi se obratio građanima čiji se broj procjenjuje u stotinama tisuća. Prije početka inauguracije nakratko je razgovarao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, koji mu je izrazio potporu američke vlade. "Želim Vas uvjeriti da ćete i dalje uživati punu potporu američke vlade i naroda u provedbi mjera koje od Vas očekuje ukrajinski narod", rekao mu je Powell. Sastanak je, prema Powellovim riječima, bio posvećen "aktivaciji ukrajinskih napora prema međunarodnoj integraciji, što uključuje i prelazak na tržišno gospodarstvo". To je, naglasio je, ključno za ulazak Ukrajine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). Svečanoj inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika nazočit će pedesetak stranih izaslanstava, a uz američkog državnog tajnika u Kijev je stigao i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Hrvatsku predstavlja ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

DUBAI

Jordanski islamist Abu Musab Al-Zarqawi, blisko povezan s Al-Qaidom, proglasio je u nedjelju u audio zapisu objavljenom na islamističkim internet stranicama "žestoki rat" iračkim parlamentarnim izborima. Jordanski militant smatra da su ti izbori predstavljaju zavjeru Sjedinjenih Država i šijita na račun sunitskih muslimana. Izbori 30. siječnja su "odvratna zamka, koja treba osigurati šijitima kontrolu mehanizama vlasti u Iraku, a mi smo objavili rat tom sramnom procesu", govori glas, kojeg pripisuju Zarqawiju. Ujedno je pozvao sve iračke sunite da se zajedno s njim bore protiv izbora.

TEHERAN

Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u nedjelju Washington da bi akcija protiv islamske republike Iran bila "ogromna strateška pogreška" i objavilo da izjave o mogućem američkom vojnom napadu ne smatra ozbiljnima. "Nema ničeg novog. S vremena na vrijeme Amerika pokreće psihološki rat", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi, prenosi AFP. "Islamska republika je dosta jaka i može se braniti, ne osjećamo opasnost ni prijetnju. Ne mislimo da je napad moguć, osim ako netko želi učiniti ogromnu stratešku pogrešku", dodao je. Američki predsjednik George W. Bush nedavno je izjavio da vojna opcija u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja nije isključeno.

DŽAKARTA

Najmanje je 173.981 osoba izgubila život u tsunamiju na indonezijskom otoku Sumatri, objavilo je u nedjelju indonezijsko ministarstvo zdravstva , čime je ukupan broj poginulih u toj prirodnoj katastrofi u jugoistočnoj Aziji premašio 227.000. Posljednja bilanca žrtava u Indoneziji, objavljena prije nekoliko dana, iznosila je 166.760 poginulih. Ministarstvo zdravstva objavilo je da se na samo na Sumatri još traga za 7.000 nestalih.

NEW YORK

Najmanje troj mrtvih, stotine otkazanih letova i paraliziran cestovni promet posljedice su snažnog snježnog nevremena koje je u subotu zahvatilo sjeveroistok Sjedinjenih Država. Nevremenom je pogođeno čak 12 saveznih država, na području od Winsconsina do Nove Engleske. U gradu New Yorku za nekoliko je sati napadalo pola metra snijega, a u tamošnjim trima zračnim lukama otkazano je čak 500 letova. U Chicagu ih je otkazano oko 400. Na sjeveroistoku Sjedinjenih Država na nekim se mjestima temperatura spustila do čak -30 stupnjeva Celzija, vjetar je puhao brzinom do 100 kilometara na sat, a cestovni je promet blokiran. Slični vremenski uvjeti očekuju se i u nedjelju.

JERUZALEM

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sa svim je značajnijim palestinskim militantnim skupinama postigao dogovor o jednomjesečnom primirju, objavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, čija je izjava, međutim, opovrgnuta samo sat vremena kasnije. Hamas i Islamski džihad prihvatili su primirje u zamjenu za svoju buduću ulogu u palestinskoj samoupravi, rekao je Mofaz za izraelski radio. "Prema našim informacijama, došlo je do sporazuma između Abasa i čelnika Hamasa i Islamskog džihada o prekidu vatre koji će trajati barem mjesec dana", rekao je Mofaz. Hamas je, međutim, to odmah opovrgnuo. "Mofazova izjava nije točna. Naša skupina je spremna ozbiljno razmotriti pitanje primirja, ali samo ako se okupatorske izraelske snage prethodno obvežu da će zaustaviti svaki oblik agresije", rekao je dužnosnik te skupine Sami Abu Zhri. Mofaz je rekao da takvo obećanje s izraelske strane nije stiglo, ali i dodao da će Izrael zaustaviti svoje aktivnosti ako tako bude i s druge strane. "Sve dok je na palestinskoj strani mir, nema nikakve potrebe da djelujemo", rekao je Mofaz. Novoizabrani palestinski lider Mahmud Abas posljednjih dana s palestinskim militantnim skupinama pregovara o uspostavi primirja. Tako su u subotu svoj pristanak na uvjetovani prekid vatre objavile Brigade mučenika al-Akse, Demokratska fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) i Narodna fronte za oslobođenje Palestine (PFLP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙