FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju, 9. siječnja

ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijetaza nedjelju, 9. siječnja
ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za nedjelju, 9. siječnja

RAMALAH - Palestinski birači u nedjelju će birati novog predsjednika palestinske samouprave, nakon što je u 11. studenoga prošle godine u Parizu preminuo dugogodišnji palestinski lider Jaser Arafat, a analitičari smatraju da je pobjeda bivšeg palestinskog premijera i šefa PLO-a Mahmuda Abasa gotovo neupitna. Oko 1.8 milijuna Palestinca starijih od 18 godina ima pravo glasa, ali njih samo 1.282.524 upisalo se na popis birača, prema brojkama palestinskog središnjeg izbornog povjerenstva. Oni Palestinci koji se nisu upisali na popis birača ipak će moći glasovati na jednom od 1.074 biračkih mjesta uz predočenje osobne iskaznice. Kako bi se spriječila mogućnost prevara i višestrukog glasovanja, birači će nakon što na listiću zaokruže ime svog kandidata i listić stave u prozirnu biračku kutiju, svoj prst morati umočiti u neizbrisivu tintu. Na biračkim mjestima za regularnost izbora brinuti će se 3.000 obučenih palestinskih dužnosnika koje će nadgledati više od 2.300 međunarodnih i lokalnih promatrača, uz dodatnih 2.500 promatrača iz devet palestinskih političkih stranaka. Palestinci će svog novog predsjednika i nasljednika preminulog dugogodišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata izabrati između jednog od sedam kandidata, od kojih su trojica poznati po svojim islamističkim stavovima. Abasu će najveći protivnik biti neovisni kandidat Mustafa Barguti.

AMAN - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana svoju jednotjednu bliskoistočnu turneju počinje u Jordanu. Nakon sastanka s tamošnjim dužnosnicima otputovat će u posjet palestinskoj samoupravi. Solana bi u ponedeljak trebao biti u Egiptu, a u srijedu posjetiti Izrael.

KIJEV - Trebali bi biti objavljeni službeni rezultati predsjedničkih izbora. Nakon što je ukrajinski vrhovni sud odbacio sve pritužbe predsjedničkog kandidata Viktora Janukoviča nema više nikakvih zakonskih mogućnosti za daljnje osporavanje rezultata. U ponovljenom drugom krugu izbora, prema konačnim, ali nepotvrđenim rezultatima, oporbeni kandidat Viktor Juščenko osvojio je 51,99 posto glasova, a Janukovič 44,19 posto.

Dežurni urednici:

Noć: Denis Lugarić

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Sonja Djerasimović

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙