FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Možda se otkrije je li Ramzes bio faraon egzodusa

KAIRO, 19. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Egipatski arheolozi pregledatće mumiju faraona Ramzesa II. ne bi li dokazali da je upravo on biofaraon koji je egipatske Židove otjerao u egzodus, objavila je usrijedu državna novinska agencija MENA.
KAIRO, 19. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Egipatski arheolozi pregledat će mumiju faraona Ramzesa II. ne bi li dokazali da je upravo on bio faraon koji je egipatske Židove otjerao u egzodus, objavila je u srijedu državna novinska agencija MENA.

U toj se vijesti prenose riječi Zahija Hawassa, glavnoga tajnika Vrhovnoga vijeća za starine koji je rekao da će, nakon što je skenirana Tutankaonova mumija, pregledati i Ramzesove ostatke.

"Svrha proučavanja mumije Ramzesa II. traženje je uzroka smrti i potvrde da je on bio faraon egzodusa", rekao je Hawass.

Hawass tvrdi da opisi toga faraona u Kuranu odgovaraju razdoblju Ramzesove vladavine u doba 18. dinastije.

"Kralj Ramzes vladao je 67 godina, u razdoblju sukladnome događajima koji su se zbili u priči o egzodusu", rekao je.

Hawass priznaje da francuski znanstvenici koji su u osamdesetima pregledali mumiju Ramzesa II. nisu otkrili znakove utapanja.

Biblijska priča o egzodusu kaže kako je Mojsije, nakon što je Bog poslao deset pošasti na Egipat, prisilio faraona da oslobodi Židove, a onda je Bog podijelio Crveno more kako bi oni pobjegli od egipatskih vojnika koje je potopio.

Na pitanje je li Ramzes bio taj faraon znanstvenici još nisu sa sigurnošću odgovorili.

Hawass predvodi skupinu istraživača koji pregledavaju faraonske mumije, a počeli su ovaj mjesec skeniranjem Tutankamonovih ostataka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙