FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski inženjer otet u Nigeriji

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski inženjer Ivan Roso,djelatnik kooperantske tvrke koja radi za naftni div Royal/DutchShell, otet je u subotu u Nigeriji u delti rijeke Niger, objavio je uponedjeljak dužnosnik Shella dodajući da se vode pregovori oko njegovaoslobađanja, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova diplomatskimkanalima pokušava saznati što se dogodilo s hrvatskim državljaninom.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski inženjer Ivan Roso, djelatnik kooperantske tvrke koja radi za naftni div Royal/Dutch Shell, otet je u subotu u Nigeriji u delti rijeke Niger, objavio je u ponedjeljak dužnosnik Shella dodajući da se vode pregovori oko njegova oslobađanja, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova diplomatskim kanalima pokušava saznati što se dogodilo s hrvatskim državljaninom.

Shell je objavio da su nepoznate naoružane osobe otele Rosu, koji je radio za kooperantsku tvrtku Seabulk, dok je bio na brodu u vlasništvu tvrtke u delti rijeke Niger, u blizini mjesta Ekeremor u nigerijskoj državi Bayelsa.

"Vlada države Bayelsa pregovara o njegovom oslobađanju, a koliko mi znamo oteti Roso je dobro", kazao je u telefonskom razgovoru za britansku novinsku agenciju Reuters glasnogovornik Shella Harriman Oyofo, dodajući da su otmičari zajedno s Rosom oteli i 15 nigerijskih radnika, koji su u subotu pušteni na slobodu.

Prema pisanju nigerijskog tiska, otmičaru traže da Shell potpiše ugovor o ulaganju u korist lokalne zajednice, u zamjenu za Rosovo oslobađanje.

Oyofo je kazao da Shell "neće ništa potpisivati s kriminalcima".

"Hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu, koje pokriva i Nigeriju, diplomatskim kanalima pokušava saznati što se događa s otetim hrvatskim državljaninom, a veleposlanik RH u Egiptu Ivan Tomić poslao je s tim u vezi notu nigerijskom veleposlanstvu u Kairu, a i osobno će razgovarati s nigerijskim veleposlanikom u Egiptu", saznaje Hina iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, koje nije službeno obaviješteno o ovoj otmici, kontaktiralo je s predstavništvom hrvatske naftne tvrtke Ine u Egiptu, a preko Ine i s predstavništvom Shella kako bi se i na taj način provjerile informacije o otmici Rose.

"Nakon što se provjere sve informacije i ukoliko to bude potrebno, Hrvatska će u Nigeriju iz Kaira poslati diplomatskog ili konzularnog djelatnika", dodaje isti izvor iz MVP-a.

Glasnogovornik nigerijske države Bayelsa Oronto Douglas kazao je, prenosi Reuters, da otmičari pripadaju militantnoj skupini koja sebe naziva "Mladež Iduwinija", te da je guverner države Bayelsa zatražio da oslobode otetog hrvatskog državljanina.

"Mladež Iduwinija" čine pripadnici dominantne etničke skupine Ijaw, koja živi u siromašnom dijelu zemlje u delti Nigera.

Ovaj incident posljednji je u nizu otmica djelatnika naftnih tvrtki u delti rijeke Niger, gdje se dnevno proizvodi 2.5 milijuna barela sirove nafte.

Prema službenim podacima Nigerija, osmi najveći svjetski izvoznik nafte, zbog etničkih sukoba i otmica izgubila je tijekom posljednjih godina nekoliko milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙