FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanci s juga Srbije različito o ponudi srpskih vlasti

PRIŠTINA,12. siječnja 2005.(Hina) - Predstavnici više albanskihpolitičkih stranaka u općinama doline Preševa na jugu Srbije u srijedusu različito reagirali na ponudu srpskih vlasti da uđu uKoordinacijsko tijelo za jug Srbije. Neki su ocijenili da je ponuda pokušaj marginalizacije njihovih zahtjeva dok drugi drži da ponudu netreba odbiti već u dijalogu tražiti rješenje problema u ovojnestabilnoj regiji.
PRIŠTINA,12. siječnja 2005.(Hina) - Predstavnici više albanskih političkih stranaka u općinama doline Preševa na jugu Srbije u srijedu su različito reagirali na ponudu srpskih vlasti da uđu u Koordinacijsko tijelo za jug Srbije. Neki su ocijenili da je ponuda pokušaj marginalizacije njihovih zahtjeva dok drugi drži da ponudu ne treba odbiti već u dijalogu tražiti rješenje problema u ovoj nestabilnoj regiji.

Predsjednik Općinske skupštine u Preševu i predsjednik Demokratske

partije Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je da je ta ponuda

"neozbiljna" i da nije došlo do obećane transformacije Koordinacijskog tijela.

Gradonačelnik Opčine Preševo i čelnik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi međutim drži da ponudu ne treba odbaciti i da se Albanci u dijalogu trebaju zauzeti za demilitarizaciju regije i za rješavanje drugih problema u dolini Preševa.

Pokret za Demokratski Progres, stranka koja predstavlja pripadnike bivše Oslobodilačke Vojske za Preševo, Medveđu i Bujanovac zatražili su u srijedu od Albanaca da sačuvaju mir. Čelnik ove stranke Orhan Rexhepi objavio je da će Albanci koji žive na jugu Srbije uskoro formirati Nacionalno vijeće doline Preševa preko kojeg će artikulirati svoje zahtjeve.

Stanje u regiji pogoršano je posebice nakon što su nedavno pripadnici srpske vojske ubili albanskog mladića Dashnima Hajuralahua. Srpske vlasti su priopćile da je mladić ubijen jer je pokušao ilegalno prijeći granicu prema Makedoniji.

U povodu toga incidenta u srijedu je 500 Albanaca iz makedonskog sela Lojane prosvjedovalo mirnim maršem do granice sa Srbijom u Preševskoj dolini. Oni su najavili nastavak prosvjeda kako bi prisilili državne vlasti Srbije i Crne Gore i Makedonije da otvore granični prijelaz između sela Miratovca i Lojane.

U povodu ubojstva mladog Albanca, Skupština općine Preševo prošlog je tjedna postavila zahtjeve: demilitarizaciju regije, zaustavljanje nasilja nad Albancima, povlačenje vojske i policije SCG i dolazak međunarodnih promatrača i snaga sigurnosti kao i otvaranje više graničnih prijelaza prema Makedoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙