FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belišće izdalo obveznice u vrijednosti 8 milijuna eura

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Papirna industrija Belišće d.d.izdala je danas četverogodišnje obveznice u vrijednosti od 8 milijunaeura, a cijena tog izdanja iznosi 99,837 posto, dok se kamata od 5,5posto godišnje, isplaćuje polugodišnje, izvijestili su danas izPrivredne banke Zagreb (PBZ) koja je agent izdanja.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Papirna industrija Belišće d.d. izdala je danas četverogodišnje obveznice u vrijednosti od 8 milijuna eura, a cijena tog izdanja iznosi 99,837 posto, dok se kamata od 5,5 posto godišnje, isplaćuje polugodišnje, izvijestili su danas iz Privredne banke Zagreb (PBZ) koja je agent izdanja.

Obveznice Belišća bit će u ponedjeljak, 17. siječnja, uvrštene u Službeno tržište (prvu kotaciju) Zagrebačke burze.

Obveznice na naplatu dospijevaju 14. siječnja 2009. godine, a neto prihod od izdavanja obveznica bit će upotrijebljen za refinanciranje postojećih kratkoročnih obveza Belišća.

Interes investitora nadmašio je sva očekivanja, kažu u PBZ-u te dodaju kako je uslijed velike potražnje prvobitno planirana kamatna stopa sa 5,75 posto snižena na 5,50 posto, što još jednom dokazuje da su investitori prepoznali Belišće kao kvalitetnog izdavatelja.

Struktura investitora kretala se od obveznih i dobrovoljnih mirovinskih te investicijskih fondova (49,3 posto), preko banaka (46,8 posto) do osiguravatelja (3,9 posto).

U PBZ-u naglašavaju kako je ovo izdanje obveznica Belišća značajno po tome što je riječ o prvom izdanje anuitetskih korporacijskih obveznica na hrvatskom tržištu kapitala te kao takvo doprinosi daljnjem razvoju tog tržišta i diversifikaciji financijskih instrumenata. Naime, do datuma dospijeća obveznica ukupno će biti osam isplata kamate, a prilikom zadnjih pet isplata kamate isplatit će se i jedna petina glavnice.

Ujedno, Belišće je i prva hrvatska kompanija koja je po drugi put izdala korporacijske obveznice. Naime, u Usporedno tržište Zagrebačke burze bilo je uvršteno 17 milijuna eura vrijedno izdanje obveznica Belišća, izdano 2002. godine, kao prva hrvatska korporativna obveznica, koje na naplatu dospijeva u ponedjeljak, 17. siječnja ove godine.

Belišće je najveći hrvatski proizvođač ambalažnih papira i ambalaže od valovitog kartona i jedan od vodećih u jugoistočnoj Europi, a više od 75 posto ambalažnog papira te gotovo 35 posto ambalaže od valovitog kartona izvozi na svjetsko tržište.

U sastavu Grupe Belišće pored matičnog poduzeća iz Belišća, nalazi se i Unijapapir, slovenski proizvođač valovitog kartona i ambalaže iz valovitog kartona Valkarton, makedonska Komuna te odnedavno i Bilokalnik te treći po redu slovenski proizvođač ambalaže PAK4. Grupa Belišće najveća je grupacija u industriji papira i kartonske ambalaže u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙