FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstoji identificiranje ratnih zločinaca iz Srebrenice

BANJA LUKA, 14. siječnja 2005. (Hina) - Vlada Republike Srpske (RS)imenovala je Radnu skupinu za provedbu zaključaka iz Završnog izvješća Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici u razdoblju od 10. do19. srpnja 1995. godine, službeno je priopćeno iz vladina Ureda zaodnose s javnošću.
BANJA LUKA, 14. siječnja 2005. (Hina) - Vlada Republike Srpske (RS) imenovala je Radnu skupinu za provedbu zaključaka iz Završnog izvješća Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine, službeno je priopćeno iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Ova radna skupina trebala bi analizirati povjerljive anekse izvješća Komisije za Srebrenicu i identificirati osobe čija se imena spominju u aneksima, a rade ili su povezane s institucijama Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine.

Identificiranju će se najprije izložiti osobe uključene u sigurnosne strukture Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a zaposlene su u vojsci i ministarstvu obrane RS, ministarstvu obrane i sigurnosti BiH, obavještajno-sigurnosnoj agenciji i agenciji za istrage i zaštitu (OSA i SIPA), te državnoj graničnoj službi (DGS).

Novoosnovana radna skupina detaljno izvješće mora dostaviti vladi RS do konca veljače ove godine.

Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici tijekom druge dekade srpnja 1995. godine nepobitno je utvrdila da je u tome gradu i njegovoj okolici, nakon što su ga zauzele snage Vojske Republike Srpske, ubijeno 7800 Bošnjaka. Izvješće Komisije djelomično je objavljeno u jesen 2004. godine, a u dijelovima koji su nedostupni javnosti nalaze se puna imena egzekutora, odnosno počinitelja ratnih zločina u Srebrenici. Prema neslužbenim naznakama, neki od njih i danas su djelatnici sigurnosnih struktura RS odnosno BiH.

Radnu skupinu vlade RS koja će do konca veljače identificirati takve osobe predvodi Jovan Spaić, direktor sekretarijata RS za odnose s haškim sudom i istraživanje ratnih zločina. Ostale članove čine predstavnici Ureda pravnog predstavnika RS, ministarstva odbrane i glavnog stožera vojske RS, MUP RS, Ureda predsjednika vlade i Ureda za traženje nestalih i zarobljenih osoba RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙