FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Reakcije na odluku SAD-a o suspenziji pomoći Srbiji

BEOGRAD,14. siječnja(Hina) - Tijekom dana u Beogradu su uslijedile iprve reakcije na odluku SAD-a o uskraćivanju financijske pomoći Srbijizbog nesuradnje njene vlade s Haškim sudom (ICTY), pa je tako ministarvanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković priopćio da je taodluka posljedica neprovođenja dogovorene politike i nijeneočekivana.
BEOGRAD,14. siječnja(Hina) - Tijekom dana u Beogradu su uslijedile i prve reakcije na odluku SAD-a o uskraćivanju financijske pomoći Srbiji zbog nesuradnje njene vlade s Haškim sudom (ICTY), pa je tako ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković priopćio da je ta odluka posljedica neprovođenja dogovorene politike i nije neočekivana.

"Mjesecima sam upozoravao da će se to dogoditi ukoliko ne budemo provodili politiku koju smo utvrdili programima republičkih vlada i Vijeća ministara državne zajednice. Nedopustivo je da parlamenti i vlade usvoje kao državni i nacionalni prioritet punu suradnju sa Haškim sudom, a zatim se ta politika opstruira zaštitom haških optuženika. Istodobno, oni koji ne provode utvrđenu politiku sebe nazivaju patriotima, a one koji je provode etiketiraju kao izdajnike", kaže se u Draškovićevom priopćenju.

Potpredsjednik srpske vlade Miroljub Labus, pak, ocjenjuje kako odluka Washingtona o suspenziji 10 milijuna dolara iz programa pomoći Srbiji za ovu godinu "ima više politički, nego ekonomski karakter". Labus smatra "da Srbija ima dobre odnose sa američkom administracijom, ali je očigledno da je Haški sud jedina preostala, ozbiljna prepreka".

"Suradnja s Haškim tribunalom predstavlja obvezu, od koje ovisi daljni proces pridruživanja Europskoj uniji koja je strateški i politički prioritet", istaknuo je on.

Savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića, Jovan Simić, za sve najnovije neprilike izravno je optužio srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu.

Nastupajući na televiziji B-92, Simić je rekao da se Koštunica u svemu verbalno slaže i dogovara, ali nakon toga ne poduzima ništa. Tako je navukao dosta ozbiljnih neprilika, ne samo Srbiji, već i Republici Srpskoj kojoj ozbiljno prijeti opstanak ovakvoj kakva sada jest, rekao je Simić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙