FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: postavljen novi načelnik generalštaba

BEOGRAD,23. prosinca 2004.(Hina) - Na sjednici Vrhovnog savjeta obraneSrbije i Crne Gore u četvrtak je imenovan novi načelnik GeneralštabaVojske SCG Dragan Paskaš, dosadašnji zapovjednik Novosadskog korpusa,na mjesto Branka Krge, dosadašnjeg načelnika koji je razriješendužnosti zbog odlaska u mirovinu.
BEOGRAD,23. prosinca 2004.(Hina) - Na sjednici Vrhovnog savjeta obrane Srbije i Crne Gore u četvrtak je imenovan novi načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš, dosadašnji zapovjednik Novosadskog korpusa, na mjesto Branka Krge, dosadašnjeg načelnika koji je razriješen dužnosti zbog odlaska u mirovinu.

Novi načelnik Paskaš je prvi general-major na toj funkciji, što je prvi puta da netko s tim činom postane načelnik generalšaba, jer su dosad na to mjesto dolazili časnici s činom general-pukovnika.

Vrhovni savjet obrane je na sjednici u četvrtak umirovio 11 generala Vojske SCG starijih od 55 godina i unaprijedio veći broj visokih vojnih časnika.

Načelnici generalštaba prije umirovljenog Krge, a nakon raspada SFRJ, bili su osim generala Blagoja Adžića, umirovljenoga 1992. godine, dvojica haaških optuženika Dragoljub Ojdanić i Nebojša Pavković, te Momčilo Perišić i pokojni Života Panić.

Dosadašnji načelnik generalštaba, general Branko Krga prvi čovjek Vojske SCG postao je u prosincu 2002. godine, a najveći dio profesionalne vojne službe proveo je u Drugoj obavještajnoj upravi, koja se bavi strateškim planiranjem obaveštajnim radom prema inozemstvu. U prosincu 1998. godine, uoči intervencije NATO-a, ukazom Slobodana Miloševića, postaje načelnik jedne od uprava generalštaba. Tijekom intervencije NATO-a 1999. godine, Krga je bio specijalni savjetnik Slobodana Miloševića, te je bio jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, kojim je okončana intervencija NATO-a, a na temelju kojega su se vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle s Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙