FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danska: Stanje u Iraku kritično

KOPENHAGEN, 13. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sigurnosno stanje u"središtu Iraka je vrlo kritično" a izbori zakazani za 30. siječnja"neće donijeti mir u zemlji", doznaje se iz izvješća danskeobavještajne službe (FE) koje je parlamentu podnio ministar obraneSoeren Gade.
KOPENHAGEN, 13. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sigurnosno stanje u "središtu Iraka je vrlo kritično" a izbori zakazani za 30. siječnja "neće donijeti mir u zemlji", doznaje se iz izvješća danske obavještajne službe (FE) koje je parlamentu podnio ministar obrane Soeren Gade.

U izviješću se ističe da "skupine otpora u središnjim dijelovima Iraka, gdje je pobuna najžešća, imaju potporu lokalnog stanovništva". FE, stoji u izviješću, "očekuje eskalaciju nasilja sunitskih ekstremista prije i za vrijeme izbora kako bi se glasače spriječilo da izađu na izbore i glasuju".

Na jugu zemlje, gdje je pod britanskim zapovjedništvom u Basri raspoređeno oko 500 danskih vojnika, situacija je mirnija, "ali i dalje vrlo nestabilna", procjenjuje danska obavještajna služba. Također se dodaje da je "jasno da se nazire i svojevrsna prijetnja u našoj zoni".

Mjere sigurnosti oko danskog vojnog logora u Basri su pojačane a putovanja u susjedni Kuvajt su ukinuta sve do završetka izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙